söndag, juli 30, 2006
När jag ändå är inne på fisk...
Däremot talar han inte om för oss som är ovana vid fisk, att den går mycket fortare att laga till än de kötträtter vi oftast äter. Det är ett fel jag gjorde i början! Är man van vid kött, börjar man med det eftersom kött tar så lång tid att bli färdigt. Ska man laga fisk, börjar man med allt som ska vara till och tar itu med fisken sist! Konsten med att laga god mat är att se till att allt blir färdigt på samma gång.
I frysen finns mycket trevligt. Laxfjärilar kan man lägga direkt i stekpannan. Laxbitar med skinnet kvar bör tinas först, innan de läggs i en het stekpanna med skinnet neråt. Då blir det lätt att lyfta av det hårdstekta skinnet vid serveringen. Kryddor kan vara ett lager pesto, eller citronflingsalt, eller citronpeppar och salt.
Skinnfria laxbitar i portionsförpackning måste också tinas före tillagning, men till dem kokar jag upp vatten, tillräckligt med salt, stjälkar och bottenplatta av fänkål, rejält med dillstjälkar och hel kryddpeppar plus någon bit av det gula på citronskalet om man vill ha lite syra. När lagen kokar lägger man ner laxbitarna, slår av plattan och drar kastrullen åt sidan. Där kan den stå medan man lagar resten som ska vara till. Det är enda gången man börjar med fisken.
Att tina fisk i portionsförpackning gör man enklast genom att lägga den i en skål med kallt vatten. Det tar mindre än en timme. Under tiden gör man det andra som ska vara till. Låt bli mikrovågsugnen! Den förstör maten i själva verket, enligt senaste rönen i japansk forskning.
Etiketter: Fisk