torsdag, augusti 31, 2006

 

Krusbärsflan med grahamsmjöl

Originalreceptet heter "Plommonflan" och hittas på www.icakuriren.se. Den som föredrar en mer syrlig vuxensmak hänvisar jag dit. Likaså om man saknar matberedare.

Man behöver: en matberedare med kniv och grov rivskiva, en pajform 26-28 cm i diameter och gärna lös botten, ugnsfolie och ett litet pkt smör (250 g), 3 dl grahamsmjöl, fruktsocker, ett stort ägg/frukostägg, en stång mandelmassa (Odense 200 g är den bästa) och ½-3/4 liter snoppade krusbär (man klipper bort blomfnas och skaft). Annan frukt går bra liksom andra stora bär.

Sätt ugnen på 225 grader och lägg en rejäl bit ugnsfolie med blanka sidan upp i botten av ugnen. I formar där botten ligger lös på en ram, smälter gärna smöret igenom och droppar ner i botten av ugnen med kraftigt os som följd. Sänk gallret till någon av de nedre falsarna.

Ladda matberedaren med kniven. Häll i 3 dl grahamsmjöl. Skär 150 g kallt smör i kuber och lägg ner i mjölet. Strö över 1 msk fruktsocker och lite mald kardemumma. Pulsa ihop tills smöret börjar bli finfördelat. Dela ägget i gula och vita. Spara vitan till fyllningen och häll i äggulan, när beredaren är igång. Låt den gå tills degen börjar vika sej och falla in över kniven eller tills den blir som en boll.
Smörj pajformen och töm behållaren i den. Ställ tillbaka behållaren på motorblocket och ladda med rivskivan. Man behöver inte diska mellan varven. Platta ut smeten i pajformen och låt den gå upp en bit på kanten. Picka ytan med en gaffel och ställ in i frysen så länge.

Tag mandelmassan och riv den i matberedaren. Vill man ha kraftig mandelsmak tar man 200 g (och slipper rester). Annars tar man 150 g. Mängden spelar ingen roll när man har matberedare. Lyft upp den rivna mandelmassan och sätt i kniven. Lägg tillbaka rivet.
50 g mjukt smör delas i kuber och läggs ner. Låt gå på lägsta hastighet till smöret börjar blandas med mandelmassan. Häll i äggvitan under gång genom matarröret och låt gå tills allt är väl blandat och fluffigt.

Ta ut pajformen ur frysen och bred ut fyllningen i det kalla skalet. Lägg ut krusbären på fyllningen, börja utmed ytterkanten och gå i varv inåt. Älskar man sött, strö lite fruktsocker över bären.
Sätt in i ugnen i 20-25 min tills degkanten fått färg och krusbären börjar spricka.

Servera ljummen med moccaglass (Tofu Line) och te bryggt på torkade blåbärsblad, som innehåller naturligt insulin. Den som har låg hormonprofil tar också en tablett mullbärsextrakt (Mulberry, finns på Hälsokosten) för att minska sockerkicken.

Varianter: Plommon i klyftor eller frusna björnbär. När pajen är gräddad, pudrar man över kanel, som också innehåller naturligt insulin och minskar sockerkicken. Mycket gott till syrliga plommon.

Det som blir över ställs i kylskåpet. Man kan också servera flanet kylskåpskallt. Då är degkanten fast och man behöver ingen glass till. Däremot te bryggt på blåbärsblad och en mullbärstablett till den som är sockerberoende/har låg hormonprofil.

Har man låg hormonprofil är det viktigt att undvika vitt vetemjöl. Ofta kan man ersätta med grahamsmjöl i recepten. Jag kommer att ge fler exempel så småningom. Varför detta är så viktigt återkommer jag till.

Etiketter:


Comments: Skicka en kommentar



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?