söndag, oktober 01, 2006

 

Omega 3 EPA

Omega 3 har nyligen diskuterats i TV. Då var det fettsyrans inverkan på blodet som var på tapeten. Vad man inte tog upp var dess inverkan på hjärnan. Där har Omega 3 EPA en mycket stor betydelse, eftersom den bygger upp cellbembranen. Fungerar inte cellmembranen ordentligt, fungerar inte hjärnan heller och naturligtvis inte vi själva som människor!

David Servan-Schreiber, doktor i neurokognitiva vetenskaper, har skrivit om detta i sin bok BOT PÅ NATURLIG VÄG (Albert Bonniers Förlag 2004, ISBN 91-0-010405-1), i kap 9 (s 127ff): "Omega-3-revolutionen - den emotionella hjärnans näring". (emotionell = känslomässig)

Jag citerar från s 128 och framåt:
"Hjärnan är en del av kroppen. I likhet med cellerna i alla andra organ förnyar hjärncellerna ständigt sina beståndsdelar. Morgondagens celler är följaktligen gjorda av det som vi äter i dag. Till två tredjedelar består emellertid hjärnan av fettsyror. Dessa fettsyror är de fundamentala beståndsdelarna i nervcellernas membran, deras 'höljen', varigenom all kommunikation mellan nervcellerna i alla delar av hjärnan och kroppen går. - -
Följderna för beteendet är inte ringa. Om man tar bort omega-3 från laboratorieråttors föda förändras deras beteende fullständigt på några veckor: de blir oroliga, lär sig inte längre nya uppgifter och grips av panik i stressituationer - - . Än allvarligare är kanske att kost som är fattig på omega-3 minskar upplevelsen av lust." (min fetstil)

Jag fortsätter på s 137:
"För att förstå denna mystiska verkan av omega-3-fettsyrorna på hjärnan och humöret måste man, enligt många forskare, gå tillbaka till mänsklighetens ursprung.
- - - Vid den tid då Homo sapiens hjärna utvecklades, det vill säga då hon nådde självmedvetande, levde mänskligheten runt de stora sjöarna i Östafrika. Tillgången till ett unikt ekosystem, som var mycket rikt på fisk och skaldjur, kan ha varit den utlösande faktorn till hjärnans fantastiska utveckling. - - -
I dag, med utvecklingen av jordbruket, intensivuppfödning där man ger djuren spannmål i stället för gräs, och förekomsten av vegetabiliska oljor rika på omega-6 i alla industriella livsmedel, växlar proportionen mellan omega-3 och omega-6 i den västerländska kosten mellan 1/10 och 1/20. Bildligt talat skulle man kunna säga att hjärnan är en högpresterande motor tänkt att gå på ett mycket raffinerat drivmedel, medan vi driver den med diesel av dålig kvalitet.
Denna diskrepans mellan vad hjärnan behöver och vad den närs med i dag i såväl Europa som Nordamerika skulle till stor del kunna förklara de enorma skillnaderna i förekomsten av depression mellan västerländska samhällen, med obefintlig eller låg konsumtion av fisk och skaldjur, och de asiatiska befolkningarna, som är storkonsumenter av detta. - - Detta skulle kanske också kunna förklara den snabbhet varmed depressionen tycks breda ut sig i västerlandet sedan femtio år tillbaka. I dag torde konsumtionen av omega-3 dessutom bara vara hälften så hög som före andra världskriget. Och det är under just denna period som förekomsten av depression ökat väsentligt." (min fetstil)

I vilken mat hittar man då de viktiga omega-3-fettsyrorna? På s 140 och framåt tar han upp följande:
"Huvudkällorna - - är alger och plankton. Dessa fettsyror når oss via fiskar och skaldjur, som ackumulerar dem i sin fettvävnad. Det är alltså framför allt kallvattenfiskarna - som är rikare på fett - som är den bästa källan till omega-3. Under alla förhållanden är odlade fiskar mindre rika på omega-3 än vilda. Den vilda laxen är till exempel en utomordentlig omega-3-källa - - . De källor som är mest tillförlitliga och minst utsatta för föroreningar - - är de små fiskarna, som befinner sig längst ned i näringskedjan: makrillen - - , ansjovisen (hel, inte filead), sardinen och sillen. Andra fiskar - - är tonfisk, rökt kolja och forell. - - -
Det finns också vegetabiliska omega-3-källor, men dessa kräver särskild bearbetning - - för att omvandla till sådana fettsyror som är beståndsdelar i nervcellernas membran. Det handlar om linfröer - -, rapsolja - - , hampolja och nötter - - . Alla gröna grönsaker innehåller förstadier till omega-3-fettsyror, om än i mindre kvantitet. De rikaste källorna är portlakblad - - , spenat, havsalger och spirulina (ett traditionellt inslag i aztekernas föda).

Gräs och blad i naturen som de vilda djuren livnär sig på innehåller också omega.3. Det är orsaken till att vilt, som rådjur och vildsvin, är rikare på omega-3 än kött från uppfödda djur. Ju mer spannmål de sistnämnda får i sin föda, desto mindre omega-3 innehåller deras kött. En artikel i New England Journal of Medicine visar till exempel att ägg från hönor uppfödda på spannmål - sådana ägg som man finner i de stora livsmedelsaffärerna - innehåller tjugo gånger mindre omega-3 än ägg från hönor som pickar fritt i naturen. - - -

Smör, grädde och andra mejeriprodukter med oreducerad fetthalt är rika på mättade fettsyror och bör alltså konsumeras med måtta, eftersom de försvårar omega-3-fettsyrornas integration i cellerna. - - ost och yoghurt - - är betydligt mindre skadliga än andra mjölkprodukter; deras höga kalcium- och magnesiuminnehåll minskar nämligen organismens förmåga att ta upp mättade fettsyror.
- - -
Det finns flera produkter som säljs i specialaffärer, antingen i form av gelatinkapslar eller i form av olja - - . De bästa produkterna tycks vara de som har den högsta halten av EPA i förhållande till DHA. - - -
Helst bör man välja en produkt som också innehåller lite E-vitamin för att skydda oljan mot den eventuella oxidation som kan göra den ineffektiv eller rent av skadlig. Flera författare rekommenderar att man kombinerar intaget av fiskolja med ett vitamintillskott som innehåller vitamin E - - , vitamin C - - och selen för att undvika oxidation av omega-3 inne i kroppen." (min fetstil)

När jag hade läst detta, det var en fredagkväll, sprang jag ut dan därpå (lördag) till vår hälsokostbutik med boken i högsta hugg och visade för expediten. Hon plockade fram alla omega-3-preparat de hade i affären och vi läste igenom alla redovisningarna. En del märken redovisade inte mängden EPA eller DHA och dem sorterade jag genast bort. Till slut kom vi fram till MorEPA, som hon erkände att hon åt själv. Den valde också jag. Kapslarna är väl stora för min smak (man tar bara en om dan), men det finns mindre som heter MorEPA Mini och den passar mej bättre. Då får man ta två om dan, till frukost och till middan.

Nyligen hittade jag "Sprättägg med OMEGA från frigående höns inomhus, utfodrade med vegetabiliskt foder berikat med fettsyror (Omega 3) från linfrön" som det står på kartongen. Den är vit med himmelsblå etikett. Det som fick mej att välja precis den här sorten är just att hönornas foder är berikat med olja från linfrö. Jag upptäckte min kartong på en coop-butik.

Jag tycker det är synd att man i den medicinska debatten helt bortser från Servan-Schreibers information om betydelsen av omega 3 för cellmembranen i hjärnan. När tänker någon ta upp den viktiga detaljen?

Etiketter:


Comments: Skicka en kommentar



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?