fredag, december 22, 2006

 

Engelsk brunch - inspirerad av Nakna Kocken

Nu när långhelgen inträder och avlägsna släktingar samlar sej till gemensamt umgänge, kan det vara trevlig med en lång Engelsk Brunch som innehåller allt det vanliga: stekt ägg och bacon, korv, svamp, tomater och lite nytt som broccoliknoppar! Jag lägger gärna till rostat bröd (fullkorn) och örtte. Allt utom äggen tillagas i ugnen, enkelt och snabbt!

Här lägger man till och drar ifrån, allt efter varje deltagares personliga smak.

Sätt ugnen på 250 grader och flytta upp gallret till näst högsta läget.
Ta fram ett stort rostfritt ugnsfat eller en ugnspanna och olja botten (rapsolja!).
På fatet läggs per person -

Salta över alla ingredienserna och ringla matfett, för att hindra uttorkning. Över champinjonerna kan man lägga tunna, tunna skivor av smör...

Strö oregano över tomaterna, timjan över korven och svampen. Stänk ev balsamvinäger över broccolin eller använd citronflingsalt där i stället för det vanliga. Broccolin behöver lite syra för att komma till sin rätt. Broccolistammarna skalar man och sparar i en plastpåse till ett annat tillfälle, woken kanske? Sätt in i ugnen i 8-10 min.

Under tiden brygger man teet åt den som önskar. Någon kanske vill ha öl?

När timern piper, tar man ut fatet och ökar värmen till högsta eller 275 grader. Klipp upp ett paket bacon och fördela skivorna över det som ligger på fatet. Låt dem täcka nästan allt. Är det många kring frukostbordet, går det kanske åt ett paket till... Ställ sen in i 5 min. Hörs det dova 'poffar' är det i sin ordning.

Under tiden steker man äggen ovanpå spisen. Krossad äggula och vändstekt till den som vill ha det. Jag föredrar gulan hel, så att man kan doppa gaffelbitar i den. Rosta bröd - OBS! färdigskivat fullkorn naturligtvis!

När ugnspannan är klar, får den gärna svalna ett ögonblick. Under tiden kan man värma tallrikarna i ugnen med luckan öppen. En engelsk frukost ska helst ätas på varm tallrik som gärna ställs på ett korkunderlägg (om man varit i England och köpt såna, vill säja).

SERVERING:

Jag föredrar rostat bröd under mina stekta ägg, men resten av familjen bryr sej inte om det. Jag hoppar dessutom över korven och föredrar lite mera bacon i stället. De stekta äggen portioneras ut och var och en plockar från ugnspannan det man vill ha. Svamphattarna brukar vara fyllda med en härlig sky, om kanten fortfarande är upprullad. Glöm inte den verkligt goda skyn som bildats på fatet!

Blir det broccoli över tillsammans med sky, kan man ta undan det i en skål och spara i kylskåpet så länge.

Så mycket mer än så här brukar man inte orka efteråt... Kanske en chokladbit av hög kvalite?

Etiketter:


Comments: Skicka en kommentar



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?