söndag, mars 18, 2007

 

BLÅBÄR - mot halsbränna och lös mage.

Det blev för mycket smör i potatismoset i vintras. Tillsammans med experimentet med chokladsemlor (se www.icakuriren.se) och all vispgrädden gick jag över nivån för hur mycket fett jag tål och jag fick halsbränna!
Vad göra?
Då kom jag ihåg en bekant som ofta har besvär med detta. Hon berättade att hon brukade dricka blåbärssoppa. Jag prövade det - med GOTT resultat!

Först gick jag till snabbköpet och valde bland förpackningarna. Det är svårt att hitta ett bra alternativ, när man är sockerberoende och dessutom har bara tandhalsar. Sötning med äppeljuice är inte att rekommendera! Äppelsyra är det värsta som finns för bara tandhalsar!

Så varför inte koka själv?
I FOGTDALS MATLEXIKON (1985) hittade jag ett enkelt recept som jag ändrade lite på.
Resultatet blev gott!

Torkade blåbär finns inte längre att köpa på apoteket som när jag var liten. Då fanns inte de förnämliga (och dyra) preparat vi har i dag. Numera har vi blåbär i frysdisken i stället. Dessutom finns det fruktsocker för oss sockerberoende.

Gör så här:
Ett pkt frysta blåbär (osockrade) ca 225g
hälls i en liten kastrull.
Koka upp vatten i vattenkokaren (går fortare än på spisen och tar mindre energi)
och häll 6dl över bären.
Koka upp och dra ifrån plattan.
2 msk fruktsocker rörs ner.
Använd en trägaffel. Den blir ljust lila efteråt!
Låt koka upp igen och dra av från plattan.

Nu har man två möjligheter:
1. Rör ut 1 msk potatismjöl i lite vatten och rör ner i soppan, medan den kokar upp.
Slå av värmen och låt soppan svalna.
Jag häller sen upp i ett rostfritt litermått och ställer in i kylen med en asiett som lock. Sen tar jag fram och värmer en mindre mängd i kastrull till rumsvärme, innan jag dricker.

2. Sila av bären och tryck ur saften ur dem så gott det går.
Ingen redning alltså.
Häll över i rostfritt litermått och ställ i kylen för att svalna. Även här värmer jag en mindre mängd i kastrull till rumsvärme innan jag dricker.
Den här varianten gör jag, när jag är lös i magen och behöver REGICOL, som finns i Hälsokost-butik. Det är malt loppfröpulver med tarmbakterier.
Då gör jag så här:
Häll upp ett glas oredd silad soppa.
Tillsätt 1 rågad tesked Regicol.
Blanda väl och drick.
Häll upp ett glas till och rör ner ytterligare 1 tsk Regicol. Drick.
Häll upp ännu ett glas soppa och drick, eftersom pulvret kräver mycket vätska när det tas. Magen blir garanterat bättre av detta.

Är det enbart halsbränna som besvärar passar den redda soppan bäst.
Man kan också äta banan, passar bra till soppan eller KORNMO Fullkornskex, som inte är så söta. Det är Landstinget Dalarna som ger tipset om banan och kex (www.sjukvardsradgivningen.se). Blåbär säjer de inget om...

I MAGPROBLEM av P O Lind och B Angare (Prisma 2005 - prisma@prismabok.se) prisas blåbären däremot:
"Blåbär är rika på garvämnen (ända upp till 10%) som verkar adstringerande (sammandragande) på tarmslemhinnan så att denna blir 'lugnare' och diarrén lindras.
Blåbär innehåller dessutom proantocyanidín, ett blått färgämne som tränger in i bakterierna och skadar deras vitalitet och förmodligen också hämmar deras tillväxt. Det är troligt att detta färgämne bidrar till blåbärens stoppande effekt vid diarré. Försök har visat att färska blåbär inte har lika bra stoppande effekt på diarré som torkade."
Det finns även tips om blåbärsavkok (s 81):
"TILLAGNING:
3 PORTIONER
1. Lägg ned tre matskedar torkade blåbär i en halv liter vatten i en kastrull.
2. Koka upp och låt sjuda 10 minuter. Sila och drick ett glas flera gånger om dagen."
Jag tror att det går lika bra med frysta bär, men att man då tar dubbla mängden.
Likaså behöver man inte koka lika länge.

När man använder FRUKTSOCKER blir inte smaken lika illande söt som med vanligt socker. I stället kommer bärens egen smak fram. Det tar lite tid att vänja sej vid detta, men så småningom uppskattar man den rena smaken mer framför det 'illsöta'.

En annan sak att tänka på när det gäller FRUKTSOCKER är att det tar sex timmar innan det går ut i blodet. Först måste det till levern och omvandlas till glukos. Sen kan det föras ut i kroppen och göra en pigg. Tänk alltså på att inte dricka din egenlagade blåbärssoppa för sent på dan eller på kvällen, för då får du dålig nattsömn! Se också 30 oktober: "Fruktsocker - ont eller gott?"

Etiketter:


Comments:
Fruktsocker är faktiskt sötare än "vanligt" socker, som består av två sockerarter: fruktsocker och druvsocker, Druvsocker är den lite mindre söta av de två.
Eftersom druvsocker och fruktsocker för sig är enkla sockerarter, så har kroppen lättare att ta upp dem än de sammansatta, vilket gör att de snabbare går ut i blodet.
 
Skicka en kommentar



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?