lördag, mars 31, 2007
Mangosås till ljust kött
En ny coop-produkt har också dykt upp på mejerihyllorna:
Matlagningsgrädde 15% fetthalt med guarkärnmjöl och xantangummi som stabiliseringsmedel. Det låter åtminstone naturbaserat och reder bra i såser och stuvningar. Lång hållbarhet.
Dessutom blev jag inspirerad av ett matrecept, "fläskfilé med aprikoser", från www.arla.se som var infört i vår dagstidning, där man använde lök, ingefära, torkade aprikoser och mellangrädde. Fläskfilén stektes bredvid, men ett tips i Coops tidning MERSMAK talade om, hur man enkelt steker i ugn med termometer till perfekt temperatur. Efter några försök har jag valt att ungssteka filén i förväg, låta köttet svalna (så man slipper bränna fingrarna) och sen skiva ner i grytan på slutet. Dessutom blir aprikoser lite för surt för mej och ingefära tål jag inte, därför tänkte jag att jag skulle ge mangotärningarna en chans.
Så här blev alltså resultatet:
Sätt ugnen på 150 grader och sänk gallret till nedre delen av ugnen.
Välj en avlång rostfri form där fläskfilén får plats och olja den lätt (rapsolja).
Stick in stektermometern i den tjocka kortänden av filén, så spetsen kommer ungefär i mitten och sätt in i ugnen.
Låt filén steka färdigt till 65 graders innertemperatur och ta sen ut den, så den får svalna. Såsen gör man medan köttet svalnar och skyn på ugnsfatet häller man i såsen.
Hetta upp en låg vid gryta med matfett.
En gul eller röd lök skärs i klyftor/båtar och får mjukna utan att ta färg. Som vanligt väljer man själv hur mycket lök det ska vara, stor eller liten. Jag väljer stor.
När löken mjuknat häller man på grädden, så att lökbitarna nästan täcks.
Smaksätt med lite Fish Sauce (valfritt märke) och Oyster Sauce (Santa Maria). Smaka av - kanske lite mera salt? Inte för mycket med tanke på frukten senare.
Bevaka konsistensen på grädden. Den kokar lätt ihop. Häll då på lite vatten och rör om till lagom såsighet.
Nu är det dags för den frysta mangon. Jag brukar hälla i halva påsen (150g, vi är två personer och det blir alltid en halv portion över). Rör om, sänk värmen och lägg på lock.
Skär nu upp filén i halvcentimetertjocka skivor, så mycket man vill ha beroende på hur många det är vid bordet och hur mycket kött man äter. Vi är som sagt bara två och en filé brukar räcka till två middagar.
Känn efter med provsticka att mangotärningarna är tinade. Lägg ner skivorna i grytan så att de täcks ordentligt. Köttet är ju okryddat och det är meningen att det ska ta smak av såsen. Kanske lite mera salt? Men var försiktig med tanke på frukten.
Servera med kokt, gärna mjölig potatis som passar bra att mosa i såsen.
Eller kanske avorioris?
Den här såsen passar också till inkokta kycklingbröst eller kycklingrest.
När vi väljer färdiggrillad kyckling, skär jag bort bröstfiléerna och sparar dem till ett senare tillfälle som t ex med den här mangosåsen. Då skär jag filéerna i fingertjocka bitar och lägger ner dem på slutet, precis som jag gör i det här receptet med fläskfilén.
Ett gott vitt vin till den här milda grytan är Santagostino Catarratto-Chardonnay (Italien/Sicilien), nr 12464. Serveras svalt.
Som avslutning kan man ta ett par kex av KORNMO (Göteborgskex, med fullkorn), trevliga fyrkantiga bitar och bre dem med getost, SOIGNON (min favorit). Det balanserar vinet utmärkt.
Har man som vi slutat äta nötkött, som egentligen är ganska smaklöst och därför måste kryddas upp väldigt hårt, kan man njuta av de fina smaknyanserna i den här mangosåsen. Se min artikel 8 augusti 2006: Goda skäl att avstå från nötkött. Annars rekommenderas Arlas recept, se adressen i början av receptet.
Etiketter: Sås