lördag, juli 28, 2007

 

Att äta kött

Livsmedelsverket ska komma med nya kostråd.
Tillsammans med Naturvårdsverket ska man väga miljö mot hälsa.
"Råden kommer att ta hänsyn till hur man ska välja mat för att den ska vara mer miljömässig." Förutom frukt och grönt, fisk och kött kommer även exempelvis godis, läsk och buteljerat vatten att ställas i relation till sin miljöpåverkan.
Det låter lovande!

Jordbruksverket har samtidigt kollat köttkonsumtionen och noterat att den ökat avsevärt, med 16kg från 1990 till 2005. Egentligen bör vi enligt Livsmedelsverkets nuvarande rekommendationer inte äta mer än 35kg magert kött per år. Det måste vara nötkött som avses. Det ger - om jag räknat rätt - knappt 1hg kött om dan! Så lite kött äter väl ingen?
Jag vill absolut minnas att Konsums kundkalender i början av det här året hade ett tallriksdiagram, där man kunde se de rätta proportionerna mellan Bas (potatis, ris, makaroner), Grönsaker och Sovel (kött, fisk, fågel). Tidigare har tallriken varit delad i tre lika stora delar, men i år var soveldelen nerminskad till en femtedel!

Egentligen ligger de här nya riktlinjerna helt i min smak, särskilt vad gäller nötkött. Med tanke på hur nötboskap föds upp nu för tiden, innehåller nötkött knappast något alls av det viktiga Omega 3 vi behöver - inte minst för hjärnans skull. Jag skrev om detta redan förra sommaren: "Goda skäl att avstå från nötkött" 8 augusti 2006.
Om folk visste hur dåligt nötkött är för kroppen!
Hur mycket bättre det är att äta lamm t ex och vilt, när man kan få tag på det.
Och varför måste man ÄTA SEJ MÄTT PÅ KÖTT? Är det coolt? Eller bara enkelt?

Det är verkligen ödets ironi att vår stora aptit på nötkött nu hotar hela planetens existens. Men jag har väl sett hur priserna på framför allt nötkött har minskat, medan grönsaker och rotsaker faktiskt gått upp. Sambandet är mycket enkelt. När folk måste snåla går man över till billigare råvaror. Men då ökas priset på dessa och det blir allt svårare att klara hushållsekonomin.

Hoppas nu bara att de yttre miljöhänsynen också kan förbättra den inre miljön hos var och en av oss.

Etiketter:


Comments: Skicka en kommentar



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?