lördag, september 29, 2007

 

BRITTS KOKBOK

Nu har jag träffat Britt, som jag presenterade när DD hade sitt reportage om henne i februari år och jag har fått hennes kokbok. Det är en praktisk liten utgåva med recepten i plastfickor som är samlade med två påsnitar i ryggen. Fritt att spilla och lätt att torka bort i matlagningen! Dessutom behändig i formatet, A5 = hälften av ett vanligt skrivpapper.

Britt börjar med att presentera sej själv och hur hon kom tillrätta med sin övervikt samt hur hon behåller sin nuvarande vikt och slipper åka 'bantnings-jojo'. Hon har tidigare varit med i Viktväktarna: "Men så fort man slutade, gick man ju upp igen!" konstaterar hon. Jag återkommer till detta i ett senare inlägg.

Räddningen för Britt blev Bitten Jonssons Center i Hudiksvall. Där fick hon under fem dagar lära sej att inte äta socker, vitt mjöl och mjölkprodukter med laktos. Det sista har jag missat helt, eftersom jag har en dotter med laktosintolerans och själv slutade tidigt med att dricka mjölk, redan i skolan. Vanliga mjölkprodukter som innehåller laktos har vi helt enkelt inte hemma!

Naturligtvis är vanlig mjölk, färskost och fil en stor sockerkälla som i sin tur lurar oss att äta mer än vi behöver, eftersom socker ökar aptiten. Laktos kallas i dagligt tal för mjölksocker. Då förstår man bättre vad det handlar om! Det finns en hel sida, där Britt räknar upp namn på socker i olika former! Mycket bra när man ska läsa listan över ingredienser på matvarorna i affären.
Dessutom finns det många laktosfria produkter i dag, t ex VALIO som inte bara har mellanmjölk utan också matlagningsgrädde, vispgrädde, cème fraiche och yoghurt.
Jag påminner också om sötningsmedel som är precis lika farligt som socker. Britt äter inte ens fruktsocker och inte heller choklad! Räddningen för mej, när sockersuget sätter in.

På två år gick Britt ner 40 kg! Blev frisk och "har fått ett liv jag aldrig haft", som hon säjer själv. Men eftersom Britt är kokerska, dröjde det inte länge förrän hon började pröva egna recept. Hon betonar också hur viktigt det är att "vara spion i affärerna för väldigt många varor innehåller socker eller vitt mjöl" men att det också kommit fram många bra produkter på sistone.

En är KUNGSÖRNENS FULLKORNSVETEMJÖL MILT OCH LJUST, som är ett helvetemjöl av en ny vetesort som har ljusare skal än den gamla. Det gör att mjölet inte blir lika mörkt som graham och kan dessutom malas lika fint som vanligt mjöl. Det jäser lika bra som vitt vetemjöl och kan ersätta detta i bakrecepten. Jag ser fram emot det till nästa år, då jag verkligen ska baka semlor igen!
Britt påpekar också att ZETAS FULLKORNSPASTA är bättre än Kungsörnens, eftersom den innehåller mer fullkorn.

Hon ger tips om vad hon har i skafferiet och kylskåpet, ger riktlinjer för vad en bra frukost kan innehålla, liksom lunch, middag och kvällsmål. Sen är det fritt att komponera själv efter de mer än 30 recept hon presenterar. Där finns även exempel på muffins, glass, pizza, majonäs och inte minst pannkakor! Allt utan vitt vetemjöl och socker.
Äntligen kan jag få tunnpannkakor som jag ÄLSKAR och har SAKNAT SÅ LÄNGE! Britt har förverkligat en av mina högsta önskningar, sen jag började med min nya mathållning! Som Britt säjer själv: "Gräm dig inte över det du inte får äta, utan hitta dina tillåtna produkter och du skall se att du får äta en hel del gott."
Hon har en sida med några goda råd också, hur man undviker sina egna fallgropar och vad man tar till 'när det stora vemodet sätter in'.

Kokboken kostar 150kr, jag gissar att porto tillkommer om den ska sändas.
Britt håller också föreläsningar om den här kosten och har ett kontaktnät i Siljansområdet, där hon bor och arbetar.
Man kan mejla på britt.c.linden@tele2.se för frågor och beställning.

Etiketter:


Comments: Skicka en kommentar



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?