onsdag, oktober 17, 2007

 

Lammfärssås till fullkornspasta

Höst och slakttid - lammfärs börjar synas i butiken.
Dags för spaghetti med lammfärssås!

Det här är ett gammalt recept, sen början av 90-talet, men jag använder det fortfarande. Ursprunget är en köttfärsgratäng från en Konsumbroschyr som på den tiden hette Go'Middag.
Fördelen med det här receptet tycker jag är att man inte behöver stå och steka färsen i förväg. Utan man gör tomatsåsen först och smular sen ner färsen i den heta såsen. Enkelt och behändigt! På samma gång slipper man fett matos!

Man börjar med såsen:
En förpackning passerad tomat (Eldorado, vill jag minnas) på 500g hälls ner i en kastrull. Medan det värms upp häller man i
ca en matsked soja,
1 dl buljong (på en hel tärning) eller motsvarande skvätt torrt vitt vin om man har över
samt 2 tsk salt.
Lägg i en kanelstång
och 2-3 hela nejlikor.
Tag också några tag med pepparkvarnen som innehåller kryddpeppar.
Lite tomatpasta i tub går bra om man har det.
För den som älskar vitlök, rekommenderar jag några klyftor strimlade på längden.
Rör om och låt sjuda upp.

Ett tråg lammfärs, 400g smulas ner i den heta såsen.
Ta det i omgångar och rör med trägaffel mellan varven, så det inte blir några klumpar av färsen.
Lägg på lock och låt sjuda på medelvärme, så att smakerna 'gifter ihop sej'.

Nu är det dags att koka spaghettin.
HEMKÖP har kommit med en ny sort av 100% durumvete fullkorn från Italien. Den säljs i förpackningar om ett kilo. Tillagningsanvisning finns på paketet och visst kan man följa den...
men jag brukar ta trelitersgrytan, fylla med kallt vatten upp till 4cm från överkanten, pytsa i en matsked salt, gärna grovt havssalt från påse, och en rejäl klunk rapsolja. Det sista står inte på paketet, men oljan gör att spaghettin inte klibbar ihop.
Man tar alltid största grytan till spaghetti - hur lite man än ska koka. Det är viktigt att spaghettin kan röra sej fritt i vattnet, annars kan den klibba ihop till en kaka - och det gör ingen människa glad!
När vattnet bubblar ordentligt för man ner en knippa spaghetti och låter den luta mot kanten av grytan. Jag brukar röra försiktigt med trägaffeln, så att stråna gradvis sjunker ner i vattnet. När allt kokar igen sätter jag tiden. 5-6 minuter rekommenderas. Sen silar man av i durkslag, häller tillbaka i grytan, sprinklar över lite flytande margarin och rör om.
Klart att servera med lammfärssåsen och riven ost!
För den som inte mår bra av ko-ost rekommenderar jag halloumi. Den går bra att riva.

Det som blir över av såsen hälls i en plastburk med lock och kan stå i kylskåpet några dar. Om man inte föredrar att frysa in. Tina då i lite uppvärmd passerad tomat.

Variant:
Töm paketet med passerad tomat i kastrullen och tillsätt en matsked soja.
Fortsätt med ½tesked gurkmeja och lika mycket koriander. Salt. Låt koka upp.
Riv ner lammfärsen och fortsätt som ovan.
Det här är en snabb och enkel variant. Den är bra om man har orolig mage, eftersom gurkmeja 'lugnar ner'. Alltså inga andra kryddor i såsen!

Etiketter:


Comments: Skicka en kommentar



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?