fredag, oktober 05, 2007

 

Panerade kycklingklubbor - utan ströbröd!

Egentligen hade jag velat ha kycklinglår, när jag skickade min man att handla in det lägre priserbjudande snabbköpet gått ut med. Men han kom hem med kycklingklubbor. "Det fanns inget annat kvar!" beklagade han sej. Så går det när man väntar till slutet av veckan med prisextra. Nå, det var bara att ta itu med kycklingklubborna och se vad man kunde göra.

Jag har en väldigt trevlig receptbok som bara handlar om kyckling och närbesläktat fjäderfä som kalkon och anka (de senare endast med enstaka recept). Den heter KYCKLING och ingår i Richters serie LAGA & NJUT med Jeni Wright som författare, utgiven 1997. Där har jag tidigare sett ett recept med en intressant 'panering' av krossade chips på s 19. Det receptet har jag kombinerat med Ugnsstekta kycklingben på s 33.

När Kungsörnen nu kommit med sitt fina Fullkornsvetemjöl Milt och Ljust, såg jag min möjlighet att äntligen kunna göra en dubbelpanering, alltså först mjöl, sedan vispad äggvita och till sist krossade potatischips. Eftersom en panering brukar göras med ströbröd, som givetvis är gjort på VITT bröd, har jag hittills fått avstå.

ATT UNDVIKA VITT MJÖL I MATEN är den viktigaste åtgärden, när man vill återfå sin naturliga hunger- och mättnadskänsla.

KNAPRIGA KYCKLINGKLUBBOR
Chipsströ:

Jag börjar med att ta fram en 3-liters frysplastpåse. Den håller bättre än vanlig plast. I den lägger jag några nävar potatischips av den lite kraftigare sorten, t ex Hemköps eller Gårdschips. Man väljer den smaksättning man själv gillar alternativt naturell. Sen pressar jag ur det mesta av luften, vrider om öppningen och håller med ena handen medan jag grovkrossar chipsen med knytnäven. Pressar ut ytterligare luft ur påsen och manglar med en kavel (eller tom vinflaska), tills chipsen är riktigt finkrossade. De ska närmast vara som ströbröd. Man får titta efter och 'punktbehandla'. Smulorna häller jag upp i en djuptallrik. De ska helst fylla tallriken om de ska räcka till åtta klubbor, som är den vanliga mängden i ett tråg.

Mjölet: Ca en dl Fullkornsvetemjöl i en djuptallrik. Tillsätt salt och ev citronpeppar, smaka av med fingret tills sältan är rätt.

Äggen: Två äggvitor vispas upp med gaffel i en djuptalrik. Låt gaffeln ligga kvar. Med den kan man föra upp äggvispet under och över den mjölade kycklingklubban, innan den läggs i chipssmulorna.
Äggvitor går bra att spara ett par veckor i täckt burk i kylskåpet, när man använt gulorna till något annat. Men då ska kylan ligga runt +4 grader! Se diskussionen om hållbara grönsaker i juli -07, FRÄSCHA RÄDISOR...

Sen ställer jag de tre djuptallrikarna i rad, från vänster till höger: mjöl - vispad äggvita - chipssmulor. Nu tar jag itu med klubborna.
Men först sätter jag ugnen på 200 grader och gallret något högre än mitten. Lite stekyta på översidan skadar inte.

Kycklingklubborna:
Olja en tillräckligt stor rostfri form med rapsolja (mest Omega 3 i den!).
Dra av skinnet på klubborna, använd en kraftig kökssax. Det är enklast. I ett tråg brukar det som sagt vara åtta stycken. Det är lite knogigt och segt...

Sen rullar man klubban i mjölet, täcker med äggvita och sist med chipssmulor. Det är lite pilligt. Jag ser till att bara kleta ner vänster hand. De färdiga klubborna packas tätt i ugnsformen som sen får stå ca 40 min i ugnen. Prova med sticka att köttsaften är klar!

Nej! De blir inte fina på undersidan! Men goda - och stekningen i ugn sparar tid, kraft och minskar stekoset i köket. De som inte går åt, kan lugnt ligga i kylskåpet några dar, kanske ätas kalla som snabbt mellanmål eller värmas en kvart i 200 grader.

Kycklingklubbor äter man naturligtvis med fingrarna. Lämpliga tillbehör blir då haricots verts, som också kan plockas med fingrarna (tina i kastrull utan lock med en bottenskyla vatten, lite flytande margarin och några droppar balsamvinäger - strö över flingsalt efteråt) samt potatisklyftor. De frysta kan ställas in samtidigt med kycklingklubborna i ugnen. Den som vill ha pommes frites tar det. Alternativ till haricots verts kan vara minimajs.

Etiketter:


Comments: Skicka en kommentar



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?