söndag, april 06, 2008

 

PANNKAKOR av Ann-Kristin Hallgren

För ett tag sen fick jag en trevlig matbok från ICA Bokförlag (2007 - www.formapg.se/bok) om pannkakor. Tyvärr finns ingen presentation av författarinnan, men att hon är yrkeskunnig i matlagning råder inget tvivel om. Idéerna och uppslagen är många. Det är bara att tacka och ta emot. Vem har inte njutit av tunna pannkakor med sylt som barn? Här får man möjlighet att förnya bekantskapen och utveckla den.

Hallgren kommer med nytänkande: pizzapannkaka, ugnspannkaka med kaneläpplen, fransk körsbärspannkaka, lite likör eller konjak i smeten – ja uppslagen är många. Jag håller med om att pannkakor är lättgjord mat, mättande och god, men inte bara i festliga sammanhang eller till ungarna och deras kompisar, utan även i små hushåll. Då steker man naturligtvis inte 10 pannkakor utan bara fyra och då behövs ett mindre recept.

Hallgren påpekar också hur man vårdar sin gjutjärnspanna. Inget diskmedel! Bara torka av med hushållspapper. Men ibland har man använt stekpannan till något annat som kanske bränt fast och som är svårt att få bort. Då tar jag lite flytande tvål, den är mycket mildare än diskmedlet och resultatet blir alldeles utmärkt!

En annan sak man ska tänka på när man använder gjutjärnspanna, är att sätta den på spisen i god tid så den är tillräckligt varm till första pannkakan. Man kan sätta laggen på plattan innan man börjar vispa ihop smeten. Jag steker mina pannkakor med flytande margarin i pannan. Då märker man snabbt om laggen börjar bli för het eller för sval. Än har jag inte stött på den spis, där inte värmen måste regleras fram och tillbaka när man steker tunnpannkakor! Däremot är det en konst att vända tunna pannkakor. En smal pannkaksspade behövs och man får vända och lirka en del för att få ut smeten i laggen. Likaså när det ska vändas. Däremot är en liten ugnspannkaka det lättaste man kan svänga ihop! Mycket enklare än pizza.

Naturligtvis ingår enbart vitt vetemjöl i alla Hallgrens recept. Det har varit det främsta skälet till att jag avstått från pannkakor – fram till NU! När det finns Fullkornsvetemjöl Ljust & Milt att ersätta med! Men det är inte så lätt att ersätta som jag trodde från början.

Jag hade tipsat en bekant om Kungsörnens Fullkornsvetemjöl, hur fint det var till pannkakor. Hon gick hem och prövade – och misslyckades helt! Pannkakorna blev bara trasor! Jag fick en del att fundera över. Inte hade hon använt Britts recept (se ’artikel’), det förstod jag, för det fungerar alldeles utmärkt (2 ägg, 1dl fullkornsvetemjöl, 2 dl vätska och lite salt, steks i flytande margarin = 4 pannkakor, utmärkt för två).

Det stora inslaget av fibrer gör att smeten får svårare att hålla ihop. Det märkte jag på pizzapannkakan. Den fick liksom två skikt. När jag minskade på vätskan, höll den ihop bättre. Så i fortsättningen kommer jag med noga prövade recept.

För pannkakor, enkla eller fyllda eller i ugn, är en utmärkt rätt för små hushåll!

Etiketter:


Comments: Skicka en kommentar



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?