onsdag, maj 28, 2008

 

BÄRÄPPELMOS

Det är min man som vill ha sylt på morrongröten. Han är inte låghormonprofil… Ibland får vi bär av snälla människor som har fullt i frysen av lingon eller röda vinbär. Då gör vi så här:
När det finns billiga äpplen i handeln, köper vi ca två kilo samt en stor apelsin. Vi ser också till att ha syltsocker (DanSukker) hemma. Ett paket brukar räcka. Vi mosar de mjukkokta äpplena med potatisstöt, den vågformade typen, och passerar alltså inte moset. Det är min man som får göra det här, eftersom det är han som ska ha det i första hand. Jag får passa mej eftersom jag är sockerbero-ende. Men det här moset blir så gott och innehåller väldigt lite socker, eftersom vi förvarar burkarna i kylen, så jag brukar unna mej lite. Burkarna töms fort…

I en stor gryta (3 liter åtminstone)
pressas saften av en stor apelsin. Enklast är att skära den i fyra delar och krama ur.
Tillsätt ungefär ½dl vatten. Man ser sen hur det täcker äppelbitarna.
Ca 2kg äpplen skalas och skärs i mindre bitar (kärnhuset tas bort). Lägg i grytan och skaka om äppelbitarna vartefter, så de täcks av apelsinsaften. De behåller då sin ljusa färg. Låt koka upp. Äppelbitarna ska nu kokas mjuka på medelvärme. Passa och rör då och då mot botten. När de börjar bli mosiga, pressar man sönder dem med en potatisstöt.
Färska eller frysta bär hälls i. Man bestämmer själv hur mycket man vill ha och vilken sort. Det går bra att blanda. Höj värmen, för nu ska moset kokas ihop med syltsockret. Rör ner sockret lite i taget och följ anvisningen på sockerpåsen, men ta inte lika stor mängd utan smaka av efterhand som sockret löser sej.
Syltsocker med pektin (DanSukker):
Till ca 2kg mos tar man bara halva mängden, ca 1kg.
Koka 2-5 min.
Dra grytan av spisen och låt svalna en kvart innan sylten hälls på rena glasburkar och locken sätts på, alternativt tar man gamla glassburkar. Ställ ut att svalna innan de förvaras vidare i kyl/sval.
Det blir 3-4 burkar som går åt fort!

Den största vinsten med att minska på sockret är att de andra smakerna kommer fram. Man ska minnas att förr i tiden, före frysförvaringen t ex, var inkokning med socker en konserveringsmetod. Det var sockermängden som bevarade innehållet. Burkarna skulle stå i bästa fall svalt, inte i kyl som vi är vana vid. Däremot på hyllorna i affären behövs sockret som konserverande medel!
Därför är det en god idé att börja koka mindre mängder för egen användning. Det är dags att börja minska på sockret i sylt och mos. Det behövs inte lika mycket när man har burkarna i kyl eller sval. På det här sättet kan man göra mindre mängder vartefter man behöver och kan utnyttja extrapriser. Dessutom blir smaken rikare och godare av de frukter och bär man använder, när man minskar sockermängden.

Alternativ:
Om man inte har egna plockade eller frysta bär, ta en förpackning frysta Trädgårdsbär ca 225g eller någon annan sort som du tycker om och blanda ner. Bären ska vara den mindre mängden i moset.
OBS! Har bären frusit ihop till en klump, måste de tinas i grytan innan sockret rörs ner.

Etiketter:


Comments: Skicka en kommentar



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?