fredag, maj 30, 2008

 

CHOKLADRULLTÅRTA - snabb och enkel

Något uppiggande till eftermiddagens te, när energin behöver fyllas på eller utmärkt som bas i en glasscoup (med Tofuline förstås). I det här receptet används enbart potatismjöl och sockermängden är minskad till hälften.

Det är ofta så mycket socker i recepten att smaken på övriga ingredienser försvinner. Men minskar man på sockret, särskilt det vita, tar det längre tid att vispa äggen pösiga. Jag rekommenderar därför elvisp med ställ eller att man använder en köksmaskin, om man har det.

Sätt ugnen på 250 grader.
Ta fram ugnspannan och lägg ett bakplåtspapper i den.

Ingredienser:
3 ägg vispas pösigt med
¾ dl råströsocker (Dansukker). Börja på låg hastighet och öka vartefter.
¾ dl potatismjöl blandas med
1 tesked bakpulver och
2½ matsked kakao, gärna Valrhona eller Poulain 1848. Rörs ner varsamt i smeten och blandas väl. Tänk på att både potatismjöl och kakaopulver är mycket 'flygigt'. Bäst är att ösa upp mängden, inte hälla (gäller särskilt potatismjölet).
Häll upp på bakplåtspapperet, jämna till hörnen och grädda mitt i ugnen i 5 min. Passa noga. Börjar det lukta stekta ägg, stäng av värmen och vänta tiden ut. Ta ut och låt svalna något.

Lägg ut ett nytt bakplåtspapper på köksbänken (eller smörpapper, det är billigare) och strö ett tunt lager råsocker över det. Ställ bakplåten framför det sockrade papperet (jag brukar dra ut skärbrädan att ställa på), ta tag i kanten närmast dej, lyft snabbt och vänd över, så att kakan kommer neråt och papperet överst.
För att få loss papperet från kakan tar man kökspapper, skrynklar ihop och fuktar med kallvatten. Stryk flera gånger, börja utmed vänster kortsida och lyft varefter papperet lossnar. Man kan få fukta med kallvatten upprepade gånger. Skär kortsidorna raka (använd bitarna till basen i en glasscoup).

Fyllning:
Jag tar gärna någon form av bärmos, dvs hemkokt äppelmos blandat med bär. Klicka på ’Frukt’ för att få receptet. Bred ut tunt, annars kläms moset bara ut under rullningen. Börja från långsidan, lyft på smörpapperet och tryck ihop utmed hela längden, så rullen blir fast. Låt sen rulltårtan ligga i smörpapperet med skarven neråt en stund, innan den skärs upp. Håller sej bra i kylskåp i sitt smörpapper.

Etiketter:


Comments: Skicka en kommentar



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?