måndag, augusti 11, 2008

 

IBS - hur gör man?

När man väl insett faktum att det är ”överkänslig mage” (IBS) man drabbats av, måste man se över hela sitt sätt att äta. En sak är säker, det man tyckte om och tålde förr kan ha förödande inverkan i dag. Jag fick min matsmältning förstörd av en lång penicillinkur (2 mån) och det fanns inget annat att välja på! Fyra år senare börjar jag få lite ordning på magen, men det gäller att hela tiden väga vad som går bra, vad som går bra nån enstaka gång eller två och vad som helt enkelt är ett passerat stadium – hur gott det fortfarande är.
Matsmältningen ’överreagerar’ när man minst anar det. Då brukar hela ’maski-neriet’ först stanna upp och då gäller det att få igång det så skonsamt som möjligt men snart. Sen när tarmarna väl kommit igång, brukar jag bli lös i magen. Det är inte heller bra. Då brukar jag använda de behagliga intimsavetter som numera finns att köpa både på snabbköpet och apoteket. De återställer Ph-värdet och det lindrar (efter toapapperet). Men det finns hjälpmedel i den allmänna mathållningen som man kan använda sej av.

Allt stannar:
’Stoppet’ brukar åtföljas av svidande smärta på vänstra sidan av buken, där man har den sista tredjedelen av tjocktarmen. I regel har man då ätit för mycket, eller för ofta, av något man inte längre tål, hur gott det än är – och alltid har varit. Det gäller att rannsaka hjärna och njurar. Kanske det är fler saker man syndat mot. Alltså något som varit för fett eller surt eller starkt, även på annat sätt (spirituost, om man får säja så) eller en kombination (vanligt i festliga sammanhang). I vilket fall som helst gäller det att omedelbart sluta med intaget.

Nästa steg är att motverka inflammation. Detta är viktigt eftersom en inflammation kan övergå till infektion. Det är då tempen stiger över 38 grader och vid 38,5 är det dags att åka till sjukan… Det är också då penicillinet väntar bakom kröken och det vill vi ju inte ha! Penicillinet dödar inte bara de skadliga och livshotande bakterierna utan också de som är bra och nödvändiga för oss.
Något som verkar desinficerande i tarmkanalen är t ex vissa örter vi gärna använder i matlagningen. Ett snabbt och enkelt sätt är att brygga örtte på salvia, som finns både som påsar och i lös vikt på Hälsokosten. Låt salvian dra minst 10 min, ofta 12 om det är en stor kopp och drick, gärna med något tilltugg. Numera tar jag en stor kopp salvia-te till varje frukostmål. Det håller inflammationerna borta. För mycket salvia-te eller för ofta är inte heller bra. Men en kopp om dan, regelbundet, är vad som passar mej.

Hur man startar:
Sen kommer frågan hur man får igång ’apparaten’ igen. Alla har vi något vi är lite känsliga mot, som gör oss lösa i magen. För min del är det nötter. I kylskåpet har jag min favorit, paranötter (från Hälsokosten naturligtvis), i en glasburk. Då varken torkar eller härsknar de. Jag kan nämligen bara ta en, högst två, varje gång jag behöver. Men jag njuter desto mer. Gärna till en bit god ost t ex.
Andra lösande födoämnen, förutom hasselnötter som också de bör köpas på Hälsokosten (följ Nigellas råd!), är t ex katrinplommon, men bara när det verkligen är kris. Ett osvikligt medel när jag var liten. Ta in med måtta! Några katrinplommon kan skäras i mindre bitar och kokas till en liten mängd kräm som äts med mjölk.
Kristina Andersson (FRI FRÅN MAGBESVÄR) framhåller även vindruvor, kaffe (bekant!) och söta drycker. Särskilt sorbitol, ett sötningsmedel som ingår i lightdrycker, har lösande effekt.
Är man måttligt laktosintolerant kan man pröva ett par bitar mjölkchoklad. Det fick min dotter på 80-talet, när det ännu inte fanns lactas-kapslar att köpa på apoteket. Då fick jag träffa en dietist som gick igenom hur man balanserar mathållningen i stället. Det borde man göra i dag med, använda dietisternas kunskaper i många fler sammanhang inom sjukvården!
Väl kokta rödbetor och vanlig kokt potatis till middan är också bra tills magen kommit igång. Naturligtvis ska man undvika gasbildande mat som all lök, alla kålsorter och baljväxter, råa grönsaker samt – hör och häpna – vetemjöl!
Färsk frukt får man också vara försiktig med.
Kristina Andersson förklarar det så här: fruktsockret bryts inte alltid ner fullständigt i tunntarmen utan fortsätter till tjocktarmen, där det börjar jäsa och bildar gaser. Något liknande gäller färska grönsaker. Cellväggarna bryts inte ner ordentligt under sin väg genom tunntarmen och senare börjar de jäsa. Gasbildning är oerhört smärtsamt om man har IBS (som är kronisk). Men som sagt, får man igång tarmarbetet på ett par dygn, så ordnar det sej. Det gäller att vara ute i tid, att iaktta symtomen hos sej själv.

Efter ’stopptiden’ när magen börjat arbeta igen, brukar det gå över till nästan diarré. Då kommer nästa problem – hur få stopp? Även här gäller det att inte ta i med för starka medel.

Det går för fort:
Är det riktig kris så är det tillagade blåbär som gäller - och svart te utan socker eller mjölk. Blåbärspaj med graham t ex (klicka på ’Paj’).
Men om det bara är lite irriterande löst, kan en stor kopp av Friggs Blåbärste räcka. Två påsar i en ’tebalja’ (3 dl) får dra 10 min. Är det på förmiddan kan man ta 2 tsk fruktsocker, det brukar smaka bra och piggar upp senare på eftermiddan. Jo, det tar så lång tid innan levern har byggt om fruktsockret till glukos och börjar släppa ut det i blodet.
Till middan kan fullkornspasta verka stoppande. Så fungerar det för mej.

Undvik det som är lösande. Maträtter med krossad tomat har jag märkt har lösande effekt. Och naturligtvis allt det som är nämnt ovan som man använt för att få fart på maskineriet. Rabarberpaj kan vara rent förödande, men säsongen för rabarber är ganska kort så det är lätt att undvika.

Salvia-teet är lika viktigt som tidigare. Dessutom bör man se till att ta Lactiplus (kapslar med tarmbakterier) som finns på Hälsokosten, för att ersätta de tarmbakterier som försvunnit alltför snabbt ur kroppen. I fortsättningen passar man sej för det som skapade problemet och snart har man en liten (förhoppningsvis) lista på saker man bör undvika. Samtidigt noterar man naturligtvis det som går bra och som också smeker smaklökarna.

Regelbundet intag:
En kopp salvia-te om dan som sagt.
Kryddor i matlagningen som är lugnande och mildrande:
kanel (innehåller även kumarin som man kan vara känslig mot, samt naturligt insulin som däremot är en fördel),
gurkmeja som jag nämnt i andra sammanhang, men jag måste varna för den starka färgeffekten som gärna sätter sej på servetter t ex,
timjan en trevlig krydda som är desinficerande.
Örtkryddor över huvud taget är välgörande för matsmältningen.

Skaffa gärna boken FRI FRÅN MAGBESVÄR (se ’LITTERATURLISTAN’). Den har hjälpt mej!

Etiketter:


Comments: Skicka en kommentar



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?