måndag, augusti 11, 2008

 

SÖTPOTATISMOS

Sötpotatis har börjat bli vanlig i grönsaksdiskarna. Det är en ganska stor, spolformad rotsak med rödaktigt skal och innehåll. Smaken är sötaktig. Konsistensen påminner om potatis men sorterna är inte släkt. Min man gick och nöp i rotfrukterna, medan jag, som smakat paj på sötpotatis för länge sedan och då tyckte att den var alldeles för söt, inte visade något större intresse.

När så Nigella hade ett recept med sötpotatis i sin bok FEST (se presentation under ”juli 2008”) där hon blandar den med vanlig potatis, blev jag uppmuntrad att pröva den. Därmed borde den söta smaken inte bli så påträngande. Till skillnad från Nigella har jag alltid tyckt om smaksatt potatismos, gärna med vitlök (numera tar jag COOP:s Vitlökspasta) men också med rotselleri (två delar potatis till en del selleri). Jag saltar alltid i kokvattnet till potatisen, vanligt grovsalt, och lägger gärna i en rosmarinkvist när det bara ska vara vanligt potatismos.

Gamla Fogtdals (klicka på ’LITTERATUR’) har ett recept på ugnsbakad sötpotatis. Nigella ugnsbakar sin och kokar den vanliga potatisen, mosar sen med olivolja och river ordentligt med muskot i. Man tar lika mycket sötpotatis som vanlig potatis.

SÖTPOTATISMOS för flera:
Räkna med att en sötpotatis räcker för två. Välj lika stor volym mjölig potatis.
Sätt ugnen på 200 grader och gallret i mitten.

Lägg de sköljda sötpotatisarna i en rostfri form. Men stick inte igenom skalet! Det behövs inte. Innehållet krymper under bakningen. Skalet förblir helt och den goda saften blir kvar innanför. Baka i ca 1 timme. Låt den färdiga sötpotatisen svalna tills den blir hanterbar.

Under tiden skala den mjöliga potatisen och skär i bitar. Koka mjuk i saltat vatten. När den är klar hälls en del av kokspadet över i ett mått, medan resten hälls av. Det sparade spadet tillsätts vid mosningen (med potatisstöt) i lagom mängd. Man prövar sej fram.
Riv över rejält med muskotnöt.
Gör sedan som Nigella föreslår – öppna sötpotatisen försiktig över potatismoset. Det är lätt att riva upp skalet, när den inte längre är så het. Mosa den tillsammans med potatismoset. Smaka av. Kolla saltmängden.
Tillsätt 1-2 matskedar grädde som rörs ner. Det rundar av smaken.
Servera till kall kassler i tunna skivor.

Tillbehör:
Ugnsbakade champinjonhattar om det finns stora fina i grönsaksdisken. Klicka på ”Svamp” för receptet. För vanliga vita champinjoner beräkna två per person. Jag ställer in formen bredvid sötpotatisen, när det är ca en kvart kvar av tiden.


SÖTPOTATISMOS för två:
Köp en bakpotatis och en sötpotatis, ungefär lika stora.
Sätt ugnen på 200 grader och gallret i mitten.
Stick hål i den sköljda bakpotatisen och lägg den på gallret i ugnen.
Lägg den sköljda sötpotatisen i en liten ugnsform och ställ bredvid på gallret, ev ställer man in den en kvart senare, om bakpotatisen är större.
Låt baka minst en timme. Känn med sticka om potatisen är genombakad. På sötpotatisen är skalet löst.
Ta ut och låt svalna något.

Dela bakpotatisen och gröp ur innehållet i en skål med flat botten. Mosa med lite grädde. Strö över salt (Herbamare t ex) och riv över ordentligt med muskotnöt.
Håll sötpotatisen över moset och riv av skalet. Eventuell saft droppar ner, men jag har aldrig lyckats med det. Mosa ner sötpotatisen i potatismoset. Blanda väl. Tillsätt möjligen lite mer grädde (matlagnings-).

Servera till några kalla skivor av benfri kotlettrad i ugn (klicka på ’Ugnsbakat’) med sås av skyn. Avocado till eller – för den som tål – tinad broccoli med lite Herbamare.

Variant:
Stekt kryddkorv av någon sort. Snitta sidorna innan den steks.
En halv avokado per person.

Sötpotatis är minst lika nyttig som morötter.
Den innehåller mycket C-vitamin och betakaroten (som förebygger cancer). Även E-vitamin (bra för hyn) och B6 finns, samt järn, kalium och rikt med fibrer (sänker kolesterolhalten och förbättrar matsmältningen).
Uppgifterna kommer från SÅ STÄRKER DU DITT IMMUNFÖRSVAR av Charlotte Haigh (klicka på 'LITTERATUR'). Hon har också ett trevligt salladsrecept med kokt sötpotatis, gröna grönsaker och valnötter med dressing av crème fraiche och vitvinsvinäger. Men eftersom jag inte längre tål råa grönsaker, de är ju gasbildande, så får jag avstå från det. Champinjoner och avocado går bra däremot.

Etiketter:


Comments: Skicka en kommentar



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?