onsdag, december 31, 2008

 

Kanel och kassia

Kanel finns i två sorter. Den ena är den vanliga äkta kanelen som är mest aromatisk. Den andra är den enklare kassian, som inte är lika raffinerad utan mer stark och besk i smaken. Båda sorterna är vänliga mot magen.

Kryddan består av bark som skalas av från träden och sedan efterbehandlas för att få fram den speciella smaken. Vill man vara säker på att det är den äkta kanelen man köper, ska man köpa hel kanel, där man kan se hur kanterna är inrullade. Den äkta kanelen är inrullad från båda långsidorna, medan kassian bara bildar en enkel spiral.

Förutom den lugnande inverkan på gasbildning i magen, lindras diarré, illamående och sura uppstötningar. Den har en viss konserverande effekt och innehåller effektiva antioxidanter. Kanel kan också sänka insulinproduktionen i kroppen, något som är viktigt vid diabetes. Ett kryddmått per dag ska räcka för visad effekt.

Märker man att man får utslag av kryddan, kan det bero på att kanel innehåller kumarin. Är man känslig mot det, som jag är, får man vara försiktig med mängden.

Etiketter:


Comments: Skicka en kommentar



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?