måndag, oktober 12, 2009

 

FRYST SPARRIS

I frysdisken har Findus grön sparris i paket om 200g. Tjock och fin med det sega trådiga partiet redan borttaget. Den ser ut precis som på utsidan av paketet. Fortfarande rätt dyr, men på det här sättet slipper man bli lessen över färska knippen som börjat bli skrynkliga i grönsaksdisken!

På baksidan finns ett trevligt recept för kokt sparris:
Man lägger sparrisen i en kastrull,
spolar över kallt vatten tills det täcker och tillsätter lite salt.
När vattnet kokat upp,
drar man kastrullen åt sidan och slår på 1dl kallt vatten.
Sen får sparrisen stå under lock ca 5 min, eller tills man ska äta.
De korta bitarna tillåter att man använder minsta kastrullen, om man bara ska ha en liten mängd. Då slipper man onödigt mycket kokspad.

Vill man vara riktigt säker på att sparrisen är genomkokt (för att slippa gasbildning i magen), kan man ju låta den koka i ett par minuter. Men jag har upptäckt att resultatet blir fint, när man gör som ovan.

Man kan också blanchera (koka lätt) i 3 min. Särskilt om sparrisen ska delas i bitar och blandas ner i ris eller stuvning och kanske tillagas vidare där. Då kokar jag först upp vatten i min vattenkokare (som sparar mycket energi!), häller det heta vattnet över sparrisen i kastrullen och strör i lite grovt havssalt, låter koka upp igen och sjuda lätt. Vill man vara säker på att behålla den gröna färgen, låter man locket vara av.

Sparris är ju bra mot IBS, lindrar matsmältningsbesvär och irritabel tarm. Dessutom är den avgiftande och befrämjar blodcirkulationen. Har man lågt blodtryck är det bra att tänka på det!

Etiketter:


Comments: Skicka en kommentar



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?