onsdag, december 02, 2009

 

KOKBOK FÖR HJÄRNAN - ett chockrosa budskap

KOKBOK FÖR HJÄRNAN
Charlotte Erlanson-Albertsson
Ica Bokförlag 2009

”Eftersom vi lever allt längre är det viktigt att hålla hjärnan ung så länge som möjligt” står det på baksidan av den ganska tunna chockrosa boken med stor och tydlig vit text. En chockande färgsignal som det är svårt att värja sej mot!

Förväntningarna kommer inte på skam, även om recepten är enkla och knappast märkvärdiga på något sätt. De är inte menade att vara det heller, eftersom så många av oss yrkesarbetar. ”Hjärnan styr oss, den är oerhört stark och det vill vi att den ska vara. Men den ska styra oss åt rätt mat och rätt belöning.” Det är Erlanson-Albertssons målsättning med kokboken.

Det som framför allt är intressant är kommentarerna till de valda ingredienserna i recepten liksom i förordet och inledningen till de olika kapitlen. T ex en vanlig grötfrukost kombinerad med bär, keso och färsk juice, där det är viktigt att juicen är färskpressad, då den köpta kan innehålla en massa socker som man bara blir trött av. Att juicen ska vara grumlig, eftersom den då innehåller så mycket fler antioxidanter. Medan havregrynen ger lång mättnadskänsla och jämnt blodsockervärde.

Därför är boken en tillgång även för vana matlagare. Här får man viktiga kompletteringar till den kunskap man redan har. Samtidigt kan nybörjare använda boken med god behållning. Däremot är beskrivningen av tillvägagångssättet ibland i mest kortfattade laget.

Dagens måltider är sammanfattade i avdelningarna FRUKOST, LUNCH, MIDDAG och EFTERRÄTT. Dessutom tillkommer BAKAT. Motiveringarna är enkla och kärnfulla.
Frukost t ex: ”På morgonen klarar man av att vara nyttig, och vi behöver därför inte skämma bort oss med godisliknande frukostar. Att sitta i lugn och ro och känna sig nyttig är tillräckligt belönande.”
Eller Lunch: ”Lunchen är ett svårt kapitel.” Flera olika funktioner krockar med varann. Dessutom skiljer det sej mellan män och kvinnor. ”Män vill ha den lagade maten, kvinnor nöjer sig med en lättare måltid.”
Middagen däremot är dagens största måltid. Det är tillåtet att bli trött efter den. Därför passar det bra med efterrätt, ”som vi absolut bör äta. I det läget är blodsockervärdet ändå högt.”
Efterrätten motiveras så här: ”Huvudrätten har gjort oss sömniga och det är helt naturligt, eftersom mättnadssignaler fungerar som sömnmedel. Men vi vill orka lite till, eftersom det är dags för efterrätt. Det här är ett perfekt tillfälle att njuta.” En liten varning också: ”Om vi inte unnar oss att äta av det goda kan vi drabbas av ätstörningar. - - Belöningar är viktiga för att befria kroppen och hjärnan från stress, som annars bryter ner oss.”

Det är bara att beklaga att Kerstin Uvnäs Mobergs forskning om oxytocin inte nått fram här, för det är precis vad rådet gäller. Nämligen frisläppning av oxytocin genom att äta god och bra mat. Men det är en helt annan bok som jag tar upp så småningom.

Till slut inleds Bakat med dessa ord: ”Ordet kompis kommer från kum panis, någon jag delar bröd med.” Även här finns en varning. Mycket har hänt sedan stenåldern, inte minst odlingen av säd och det idag så vanliga siktade mjölet: ”Vad vi inte anpassat oss till är en total utrensning av fibrer och framställning av den rena stärkelsen i brödet. - - När skorpan på ett bröd är mjuk ska vi reagera, då det kan bero på tillsatser av mjukmedel eller socker. Vi behöver inte söta degen i så hög grad.”

De goda råden och kloka recepten åtföljs av underbart vackra och färgrika bilder tagna av Ann Lindberg. Det är viktigt att också äta med ögonen: ”Hjärnan behöver färgrik mat och stimulansen ska komma både från maten och från dryckerna” står det på baksidan av pärmen. Man blir verkligen sugen bara av att bläddra! Sen får man naturligtvis anpassa råden efter vad den egna magen tål. För min del får jag ju avstå från färsk frukt, färska grönsaker och lök i alla former, eftersom de är gasbildande.

Ur kapitlet Kort Näringslära citerar jag följande under Kolhydrater: ”Vi började med att äta frukt och övergick för två miljoner år sedan till stärkelserik föda av typen rotgrönsaker, föregångare till potatisen. Kokning behövdes för att göra stärkelsen tillgänglig.”

Visste du att det som skiljer människorna från övriga däggdjur är, att vi äter lagad mat. För våra närmaste släktingar aporna tar det i stort sett hela dan att äta färska blad och grönsaker. Och sen hinner de inte med nåt annat! Medan när vi människor lagar maten, ”äter vi koncentrerat under en till två timmar och får sedan tid att göra annat. Det är nyckeln till det som fört mänskligheten framåt.” Hoppas nu bara framgången inte också tippar oss över kanten, genom den snabbt ökande klimatförändringen.

KOKBOK FÖR HJÄRNAN är en bra inspiration att lägga om kosten, inte bara för bättre hälsa utan också för mindre utsläpp av koldioxid inom matindustrin bl a. Vi behöver leva mer målinriktat, både för vår egen skull och för omgivningens.

Etiketter:


Comments: Skicka en kommentar



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?