tisdag, februari 16, 2010
Gräddstuvad kycklinglever
Ca 400 g kycklinglever (färsk eller tinad) läggs på flerdubbelt kökspapper och klappas torr. Klipp bort trådiga delar och fett men behåll ’loberna’ hela.
Ta fram en låg vid gryta eller teflonpanna med lock. Häll i flytande margarin, 2 msk åtminstone + två tunna skivor smör (för smakens skull). Matfettet ska täcka botten helt. Medelvärme.
Lägg i kycklinglevern, vänd och tryck på bitarna. Man känner när de börjar bli styva = genomstekta. Lever får aldrig ’överstekas’!
Slå på nån dl ljummet vatten för att deglasera, som det heter så fint, dvs lösa upp steksky, rör om försiktigt och salta. Man tar sitt favoritsalt, jag föredrar Citronsalt (Flaksalt) men Maldon går också bra. Smaka av!
Ca en dl Valio Vispgrädde hälls över. Jag föredrar Valio eftersom den reder sej själv. Blanda.
Nu är det dags för kryddorna!
1-2 tsk Dijonsenap (försiktigt om man har IBS) och rejält med dragon!
Ett par tärningar fryst rödvin om man har det. Eller lite citronsaft.
Smaka av! Det är mycket viktigt för att balansera tillsatserna.
Låt puttra på svag värme 8-10 min. Kolla om det fortfarande kommer blod ur de större bitarna! Dra åt sidan och låt vila under lock medan man gör potatissellerimos t ex, pasta går också bra, eller tittar på ett tv-program. Det är viktigt att smakerna får ’gifta ihop sej’.
Eftersom jag inte tål färska grönsaker, så nöjer jag mej med rotsellerin i potatismoset och dricker gärna ett rödvin till. Men receptet föreslår broccoli eller haricots verts.
Etiketter: Kyckling