fredag, april 09, 2010

 

NAKNA KOCKENS KNAPRIGA KYCKLING

TV hade en repris på Jamie Olivers matlagning och då gjorde han bl a den här helstekta kycklingen i ugn. Jag har naturligtvis förenklat den, men den är så lätt och blir så god – skinnet blir alldeles knaprigt och tunt, tunt – att jag numera har den som standardrecept, i synnerhet om det är nersatt pris på färsk kyckling. Den som vill ha originalreceptet tittar i hans bok DEN NAKNA KOCKEN.

Det här är en favoriträtt som jag lagat ofta. Därför har det blivit många varianter sen första publiceringen. Förenklingar också.
Ta gärna en överstrykningspenna och markera de förslag du gillar bäst.

Sätt ugnen på 225 grader och gallret längst ner.

Ta fram en järngryta (viktigt, annars får man göra som Jamie – vändsteka), ca 3 liter, rund eller oval. Lämna locket i skåpet.
När ugnen är varm sätter man in grytan, så den också blir varm.
Finessen med järngrytan är att man inte behöver vända på kycklingen för att få den jämnt stekt runt om. De heta sidorna järngrytan sköter om den saken!

Ta fram kycklingen. Putsa bort det mesta fettet vid gumpen och halsen och släng. På utsidan av låren skär man 3-4 skåror med vass kniv, ända in till benet. Detta borgar för att lårköttet blir klart samtidigt med bröstköttet.

I skrovet stoppar jag in:
först salt, Maldon eller Herbamare, därefter
en halv citron delad i två med
vitlökspasta ringlad på skalet (fast numera har vitlökspasta utgått ur sortimentet!)
samt 5-8 kraftiga persiljestjälkar (från slätbladig persilja i lös vikt. Finns inte det köper man en fänkålsbulb – se nedan ”Variant på fyllning”).
Översidan av kycklingen samt låren smörjer jag med flytande margarin och strör generöst med Maldonsalt över. Smaken blir toppen!

Variant:
om man inte (som jag numera) tål t ex fänkål (som är så gott!) kan man istället ta
dragon som blir jättegott!

I järngrytan ska man först hälla i
flytande margarin.
Sen lägger man kycklingen med ryggen neråt i den heta järngrytan.
Jag brukar släppa ner den lite försiktigt och hör hur det fräser till.
Kom ihåg att salta översidan och
strö dragon om man valt det.

Variant:
Före kycklingen kan man lägga ner 3 cm tjocka bitar av
en stor morot
och sen lägga kycklingen på morotsbitarna. Väl genomkokt morot klarar jag av faktiskt.

Så in i ugnen ca 1½ timme (utan lock). Prova med sticka i brösten om de är klara.

Efter en timme kan man hälla i
några dl hett vatten för att få en fin sky.
Då kan man också lägga i medelstor skalad potatis runt om kycklingen.
Salta potatisen och lägg gärna på kvistar av färsk rosmarin eller strö över torkad.

Variant på potatis, lite elegantare:
Bredvid på gallret i ugnen lägger man efter en halvtimme ett par skrubbade och genomstuckna bakpotatisar som då blir färdiga samtidigt.

Variant på fyllning:
Förutom en halv citron i två delar
två små krossade vitlöksklyftor samt
fänkåls-’pinnar’ tillsammans med basen och ett par ytterskal. Då slopar man persiljan.
Glöm inte saltet! I övrigt som ovan.

Variant på tillägg:
Vill man ha lite morötter med i grytan läggs de i efter en halvtimme ungefär, delade på längden. Välj stora, väl utvuxna morötter. De har den bästa smaken.
Potatisklyftor kan man också lägga i, om man inte vill ha hel bakad potatis. Då lägger man klyftorna utmed kanterna runt om kycklingen efter en timme. De behöver åtminstone 30 min för att bakas igenom.

Servering:
När kycklingen lyfts ur grytan, sticker jag en stekgaffel i halshålet, tippar den med gumpen neråt och skrapar ut allt ur skrovet. Citronen mosar jag i stekskyn, innan jag fiskar upp bitarna och slänger.
Lite av skyn kan man skeda över den delade bakpotatisen eller de potatisar som legat runt om kycklingen, men annars häller jag upp den senare i en skål och ställer i kylskåpet. Den blir bra till såsgrund senare.

Jag och min dotter brukar knapra i oss vingar och lår först (med fingrarna) plus det knapriga bröstskinnet. Salt och gott. Den bakade potatisen delas och man skär skåror så att skyn sugs upp lättare, när man skedar över den. Äts med tesked. Är det riktigt stor bakpotatis, räcker det med en halv per person.

Rester:
Efteråt skär jag bort bröstbitarna och rensar sen hela skrovet från löst kött. På det sättet får jag två middagar till! En med skivade bröst och skysås och en med spaghettisås på kycklingrenset och det sista av såsen. Man kan behöva reda av med potatismjöl. Min dotter brukar passa på att peta i sej inkråmet (njurarna).

Kycklingbrösten kan man servera med selleripotatismos eller potatisgratäng med jordärtskocka (se ’Potatis’). De kan anrättas på flera sätt, med olika såser t ex. Jag försöker spara några av morötterna åt mej. Min man tog färska babytomater, medan dottern numera tar broccoliknoppar kokta i kyndel (finns hos Julis kryddor, Falun) eller strimlar romansallad.


Järngrytan diskas ur med lite flytande handtvål, skonsamt mot infettningen.
ALDRIG DISKMEDEL!

Etiketter:


Comments: Skicka en kommentar



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?