måndag, januari 03, 2011

 

KALL KOKT POTATIS rest

Efter helgen hade det samlats en massa kalla kokta potatisar i kylskåpet. De övriga i familjen fixar lunchen själva och då är kall kokt potatis bra att ha. Men nu fanns en julkorv över (färdigkokt i plastförpackning - bara att värmas i hett vatten). Vad göra för tillbehör till den?

Julkorv har sina speciella kryddor - och även en viss festlighet över sej. Vanlig stekt potatis kändes inte helt OK. Jag bläddrade i ett gammalt häfte från 70-talet med potatisrätter från hela världen (LT) … och till slut löste det sej!

Sätt ugnen på 225 och gallret ungefär i mitten.

Bottna en eldfast form med Valio Matgrädde och smörj en bit upp på kanterna med den. Jag valde min mindre ugnseldfasta glasform, eftersom vi bara var tre.

Riv muskotnöt över grädden och strö lite salt (Herbamare?).
Skala potatisarna (efter tillgång eller behov) och skiva.
Lägg två lager och droppa över Matgrädde. Riv lite muskot.
Strö över grovt riven ost, Gouda, Edamer eller favoriten.
Två nya lager kall skivad potatis, Matgrädde ev lite salt osv.

Översta lagret ringlas över med flytande margarin, strös med grovriven ost och oskalat sesamfrö.
Grädda i 20 min.

Det här blev riktigt gott till julkorven tillsammans med en anings aning mild senap (med tanke på IBS:en) och lite Enbärsdricka från Mora Bryggeri. Muskotnöten bröt sej fint mot julkryddorna och senapen.

God Fortsättning!

Etiketter:


Comments: Skicka en kommentar



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?