tisdag, november 29, 2011

 

IBS- GRYTA på ytterfläskfilé

Ett trevligt recept, visserligen på fläskfilé, i ett av COOP:s annonsblad fick mej att göra den här varianten. I originalet ingår både aprikoser och skållad mandel. Jag har ju IBS och tål inte aprikoser. Mandeln kan bli för hård att tugga med mina gamla plomber. Men idén att lägga ner de frästa köttbitarna i en smakrik buljong lät som ett bra uppslag.

Vi är ju bara två i hushållet och har en rad medryckande intressen som ofta tar mycket av vår tid, varför maten gärna får vara lättfixad – och god. Att ha en sån här gryta stående i kylskåpet och bara plocka ur, är verkligen arbetssparande – och ekonomiskt!

Börja med buljongen i en vid låg traktörgryta:
7 dl vatten
2-3 tsk grovt havssalt
10 st kryddpepparkorn
en nejlika
3-4 lagerblad
får sjuda i en kvart.
Den som har tillgång till stjälkar av libsticka tar naturligtvis det, 15-20 cm. Eller stjälkar av slät persilja om man får tag på det. Numera verkar slät persilja bara finnas i små plastkrukor.
Tycker man om vitlök kan man spritsa ner vitlökspasta. Mängden bestämmer man själv. Den som inte lider av IBS krossar naturligtvis en vitlöksklyfta i stället. Eller två.
2 msk tomatpuré kan också vara gott. Hemköps har fått ett av de bästa smaktipsen och jag gillar den lite ”brända smaken”.
Har man inte dessa smakgivare hemma för tillfället kan man ta en skvätt balsamico-vinäger eller lite rivet citronskal. Lite syra klär alltid fläskköttet har jag märkt. Särskilt tillsammans med spiskummin (se nedan).

Medan buljongen sjuder plockar man fram ytterfläskfilén. Den bit vi fick tag på till nedsatt pris vägde drygt 700 gram.
Skär rent från fett och senor. Skiva sedan i cm-tjocka skivor.
Hetta upp en stekpanna, gärna gjutjärn (jag har min gamla, ärvd efter mormor!).
Smörj med flytande laktosfritt margarin (Carlshamns) och pudra i
spiskummin. Inte för mycket!
Sänk värmen något och lägg i köttskivorna. Låt dem ligga så länge att de börjar bli vita i kanterna.
Pudra över mald koriander och vänd dem med stekpincett.
Tryck på dem och känn när de börjar bli stumma. Då lyfts de genast upp och läggs över i buljongen. Fortsätt tills alla skivor är lagda i grytan.
Deglacera stekpannan (häll i lite kokhett vatten och lös upp den köttsaft som stekt fast) och häll över i grytan.

Låt nu grytan stå på mycket svag värme i 10 min så att köttskivorna kan suga åt sej av alla smakämnena. Köttet blir verkligen mört och smakrikt av den här behandlingen. Själv är jag överkänslig mot trådigt kött. Har man bara tandhalsar, så har man!

Koka under tiden skalpotatis. Gärna med färsk rosmarin. Jag har en hängrosmarin som klarar vintern i blomfönstret. Kolla med Easyplant.
Salta – som en kallsup på Västkusten.

Servering:
Alt 1.
Häll över en del av buljongen i en liten gryta, späd med vatten och red av med potatismjöl, 1 tsk per dl vätska, som rörs ut i lite kallt vatten. Vispa under uppvärmning tills såsen tjocknar och lägg i antalet köttbitar som är avsedda för den här gången.

Den här metoden passar bra när grytan stått ett tag i kylskåpet och köttet behöver värmas upp. När såsen är redd och klar lägger man i så många bitar som kommer att gå åt till middagen. Här kan det också passa bra att röra ner mandelspån. Eldorado är billigast och bäst.

Alt 2.
Värm upp några matskedar Valio Smetana i en liten kastrull.
Häll över en del av buljongen, efter smak. Såsen ska inte bli för tunn!
Kanske lite soja för färgen? Den här metoden är enklast när grytan är nylagad och allt fortfarande är varmt.

Som smaksättning kan man ju ta något av det man inte hade med i början. Lite tomatketchup t ex?

Alt 3.
Vill man servera hela grytan till middagen, får man lyfta ur allt köttet, sila av buljongen och mäta den. Späd med vatten till lagom sälta och red av som i Alt 1. Valio Matgrädde (Gul) kan ge lite ’body’ åt såsen tillsammans med lite soja.

Min dotter får koka broccoliknoppar till. Broccoli är fettförbrännande nämligen. Kålsmaken gifter sej fint med fläskköttet och spiskummin. Med en rejäl nypa kyndel i kokvattnet slipper man kållukten och får en fin smakbrytning.
Annars är Findus Wokgrönsaker trevligt. Jag plockar då ur de minsta morotsknapparna åt mej. Det fungerar bra.

Etiketter:


Comments: Skicka en kommentar



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?