tisdag, november 29, 2011

 

Ronjas Mandeltårta

Sätt ugnen på 200 grader och gallret något nedanför mitten.

Ta fram matberedaren och ladda med rivskivan, grova sidan upp.
250 gram Odense Mandelmassa (blå) rivs på högsta hastighet. Ta bort rivskivan och häll över mandelmassan för tillfället i en bunke.

Sätt i kniven, häll tillbaka mandelmassan och fördela
½dl Fullkornsvetemjöl Ljust & Milt över mandelmassan. Tillsätt
150 gram Valio Smör i kuber jämnt fördelade.
Kör på högsta hastighet tills en klump börjar bildas.

Bred ut smeten i matberedaren och knäck i
3 ägg. Kör igen på högsta hastighet tills blandningen börjar bli porös.(Den blir kolossalt god! Skulle kunna serveras direkt i coupglas med cocktailbär och ringlad chokladsås…)

Smörj och mjöla en stor pajform med lös botten och fördela smeten i den.
Grädda i 200 grader i 25 min något under mitten, gärna med en plåt under som fångar upp det som kan läcka ut i skarven.
Täck med ugnsfolie mot slutet (med blanka sidan upp för att reflektera värmen). Sockret i mandelmassan kan göra kakan mörk vid för hög värme.

Låt svalna på galler och stjälp upp på tårtfat. Se till att kakan är kall innan den garneras med chokladglasyr.

Chokladglasyr:
Låt 10 gram Valio Smör smälta försiktigt i en liten kastrull.
Bryt ner 100 gram Hemköp Mörk Choklad 72 % cacao och låt smälta på eftervärmen. Låt svalna innan den hälls ut över mandeltårtan.
Garnera med halva cocktailbär i rader.
Servera med en matsked Valio Smetana. Ger perfekt smakbrytning!

Etiketter:


Comments: Skicka en kommentar



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?