måndag, november 21, 2011

 

SEGA CHOKLADKAKOR

Allers har haft en uppskattad kakbakstävling, där en av vinnarna i Malmö hade ett trevligt recept som bakas i en mindre ugnspanna. Jag var naturligtvis tvungen att pröva receptet.

Vad som förvånar mej är att folk envisas med vitt vetemjöl när man ändå har kakao i smeten! En positiv sak noterade jag däremot, att A Hansson (den lyckliga vinnaren) använde rörsocker strö i stället för det vanliga raffinerade vita. Bäst är ju att undvika ALLT VITT I MATEN. Det är DÖDEN I GRYTAN!

En annan trevlig detalj är att allt rörs ihop i kastrullen. Kul att andra har tagit upp den metoden! Kanske vi sett på samma TV-program? Willy Wonkys Chokladfabrik (OBS! Inte filmen!).

Med lite ändringar så det passar mej, gjorde jag så här:
Ugnen200 grader och gallret något nedanför mitten.

En liten ugnspanna 33x25cm smörjs med lite rapsolja, även upp på kanterna. I botten läggs ett bakpapper. Se till att det går upp på sidorna! Oljan i botten gör att bakpapperet ligger stilla. I hörnen viker man in långsidan bakom kortsidan. Då får man snygga hörnor. Kakan ska ju skäras i fyrkantiga bitar när den är klar.

En medelstor kastrull sätts på svag värme med
150 g smör i bitar, Valio självfallet!
När det smält drar man av kastrullen och häller i
1½ dl rörsocker strö och rör om ordentligt. Jag använder gärna en lattesked till detta.
Ett ägg knäcks i. Jag vispar upp ägget innan jag häller i det. Rör om ordentligt. När man sedan mäter upp övriga ingredienser rör man lite då och då, så sockerkristallerna löser sej helt.

I ett halvlitermått blandas
2 dl Fullkornsvetemjöl Ljust & Milt,
½ dl kakao, har man Valrhona räcker det med ett par matskedar,
1 tesked bakpulver (i originalet står det ½ tsk bikarbonat).
Jag blandar med en gaffel för att krossa de största klumparna.
Blandningen rörs ner i smörsmeten i kastrullen i omgångar.

Det här är en “rör-ihop-kaka” så eventuella ojämnheter försvinner när man väl blandar ihop allt.

Häll ut på bakpapperet i en bred sträng mitt på, från kortsida till kortsida. Bred sen ut mot kanterna med slickepott. Man behöver inte stryka ända ut. Smeten brer ut sej under gräddningen.

Till slut strör man över lite mandelspån (pekannötter säjer originalet, men mandel är skonsammare mot överkänslig mage).

Grädda något under mitten i 12 minuter. Prova med sticka. Skulle det inte vara torrt, så stäng av ugnen och låt stå 3 minuter till med stängd lucka. Det är mycket viktigt att kakan inte bränns i kanterna. Då blir den hård och inte seg! Det är nämligen sockret som står för segheten.

Låt svalna på galler. Dra sen över kakan med hjälp av bakpapperet på en stor skärbräda. Skär i fyrkanter och lägg i en plastburk.

Etiketter:


Comments: Skicka en kommentar



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?