söndag, januari 15, 2012

 

CHOKLADMINIPAJER

Ett gammalt receptkort som legat länge i en av mina kokböcker är upphov till det här receptet. Naturligtvis med mina egna tillägg och anpassat till IBS.

Man använder små aluminiumformar till pajskalen (går till metall-deponin sedan - behändigt). Det blir bara 10 stycken som förvaras i kylskåpet. Enkelt att plocka fram när lusten faller på.

Pajdeg:
100 gram mandelmassa (Odense) rivs grovt och läggs över i matberedare laddad med kniv.
2 dl Fullkornsvetemjöl Ljust & Milt strös över tillsammans med
1 msk kakao (gärna Valrhona men Ögon- går också bra). Blanda lätt.
Variant: tänker man ha chokladkräm som fyllning kan kakaon uteslutas.

50 gram kallt smör (Valio) i bitar läggs i och körs på högsta hastighet tills allt blandats och fortfarande är smuligt.
Ett ägg tillsätts genom matarröret under högsta hastighet och får gå tills det blir en deg.
Töm ur och forma till en rulle som får ligga på en assiett i kylen i 30 min.

Placera ut 10 aluminiumformar på ett mindre rostfritt fat och droppa lite flytande margarin (Carlshamn) i varje. Stryk ut i formen med ett finger.

Sätt ugnen på 200 grader och dela degrullen i 10 bitar.
Forma varje skiva till en rundel som läggs ner i den lilla formen. Tryck upp degen mot kanten och forma botten lätt så den blir plan.
Grädda mitt i ugnen i 10 min.
När skalen svalnat kan fatet ställas in i kylen, där de får kallna helt.

Fyllning:
Valio vaniljsås, t ex halva flaskan, vispas hårt.
Eller chokladkräm toppad med bitar av hackade cocktailbär, gärna röda. Se recept under 'Choklad'. Räcker till minst 5 pajskal.

OBS! STORA MÄNGDER COCKTAILBÄR KAN GE IBS-ANFALL!
Strö över lite mandelspån på några av pajerna.

Servering:
Lossa skalet ur formen (som går i metalldeponin), fyll med den hårdvispade vaniljsåsen och lägg i en klick röd och vacker körsbärsmarmelad (Den Gamle Fabrik). Jag hoppar naturligtvis över bären…
Man äter direkt med fingrarna!

Etiketter:


Comments: Skicka en kommentar



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?