söndag, januari 15, 2012

 

Lättgjorda chokladpraliner

Det här verkligen urenkla receptet kommer från Året Runt i slutet av 90-talet. Jag tycker det är värt att återuppliva, särskilt när Odense fina mandelmassa (blå förpackning, 50% sötmandel) alltid finns på snabbköpet, numera i fyrkantiga förpackningar om 500g.

Vi bryr oss inte om att ”rulla” mandelmassan innan den skärs i bitar. Det går bra med kuber som snyggas till lite i hörnen. Dessutom är det lättare att få mandelmassan att sitta kvar på gaffeln, när den ska doppas i den smälta chokladen, om den inte bearbetats innan.

Smält choklad:
50g smör får smälta i kastrull på svag värme.
100g Hemköps mörka choklad 72% kakao, numera kallad Garant. Den absolut mest prisvärda mörka chokladkakan. Bryt ner bitarna i det smälta smöret och rör tills all choklad smält.

Doppa kuberna av Odense mandelmassa i den smälta chokladen med hjälp av en liten gaffel. Ställ på ett fat och toppa med ett halv cocktail¬bär. Låt stå i kylen minst två timmar.

OBS! VARNING FÖR COCKTAILBÄREN! KAN GE IBS-ANFALL I FÖR STORA MÄNGDER!
Ersätt med mandelspån t ex.

Servera tillsammans med annat hemgjort godis på våningsfat.

Etiketter:


Comments: Skicka en kommentar



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?