lördag, juni 07, 2014

 

Slät persilja på balkongen

Slät persilja eller bladpersilja har en utmärkt smak att klippa över smörgåsen eller mat. Även stjälkarna går bra att använda i matlagningen, särskilt om de är kraftiga. Man använder dem när man kokar potatis eller stoppar in i en kyckling som ska ugnsstekas (se recept), det ger mycket fin smak.

Varför inte odla på balkongen? Särskilt om man har halvskugga eller västerläge. Man köper en liten kruka i kryddhyllan på snabbköpet och planterar ut i en balkonglåda eller urna. Det går bra med vanlig blomjord. Man delar upp de små plantorna och sätter med 15-20 cm mellanrum. Vattna ordentligt. Persilja vill ha det fuktigt.

Mycket snart får man alldeles tillräckligt för att klippa över mat eller sallad. Då kan det vara dags att skörda för att torka i ugn. Det ger bättre smak än att frysa och är mycket enkelt. Man tar stjälkarna som växer längst ut i plantan och klipper av bladen. Är stjälkarna kraftiga kan man klippa dem i 10-12 cm längd och frysa in i en ask. Då blir det lättare att plocka fram när man ska använda dem i matlagningen.

Bladen lägger man på smörpapper på galler mitt i ugnen, som ska vara på lägsta värme. Man sticker in skaftet på en träsked i ugnsluckan medan bladen torkas. Är lagret tunt går det på 3-4 timmar. Sen lyfter man ut smörpapperet, krossar bladen och häller genast upp i en glasburk. Jag brukar ha tomma kryddburkar som jag fyller på. Persiljan bör stå i ett skåp om man inte har mörkt glas i burken. På det här sättet har man tillgång till doftande god slätpersilja även efter sommaren.

Etiketter:


Comments: Skicka en kommentar



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?