torsdag, oktober 09, 2014

 

ÄLGGRYTA MED MORÖTTER


Åke P har kommit ut med älgkött och jag passade på att köpa de billigare bitarna. Ett trevligt recept hade jag fått på köpet.

 Först ska bitarna skäras upp i lagom storlek. Jag skar tjocka skivor och klippte sen i munsbitar. Dessa skulle stekas i smör (Valio - men jag tog mitt vanliga flytande laktosfria margarin) och sedan läggas över i en gryta. Jag använde stekpincett för att vända bitarna ordentligt. Bara ytan ska förseglas för smakens skull.

 Därefter var det dags för rotsakerna, men eftersom jag har IBS får jag vara försiktig. Morötter brukar gå någorlunda bra, så jag tog en stor, delade på längden och sedan i mindre bitar. De fick steka med tillsammans med en  schalottenlök (som jag älskar men inte tål) som jag delade på längden och sen varje del i tre bitar. Jag skar i stora delar så de skulle vara lätta att plocka bort senare. Det gick också ner i grytan och till sist hällde jag lite vatten i stekpannan för att deglacera det som fastnat där och hällde över det också.

 Sen kom det verkligen fina, 2-3 dl rödvin skulle hällas över (ja, min favorit ”Down Under”) och sen skulle allt nästan koka in. Jag höll mej på medelvärme och det tog sin tid. Då och då petade jag om bitarna så alla fick av den goda vinsmaken. Till slut skulle vatten hällas över, ett par - tre dl, och viltfond, men sånt har jag inte. Däremot har jag torkade stjälkar av libsticka (kan man odla på balkongen), 4 stycken fick åka med.

 Övriga kryddor: timjan naturligtvis, lagerblad (ett i delar) och pepparkorn. Jag måste vara försiktig med starka kryddor, men jag har gammal rosépeppar (som tappat färgen men inte doften) så jag tog 8-10 av dem. Den som har enbär tar några av dem. Till sist salt, jag använder Seltin (med viss försiktighet). Sen skulle allt koka i en timme under lock. Jag höll mej under medelvärme.

 Till rekommenderades potatismos:

Antingen tar man mandelpotatis, skalar och delar och kokar i saltat vatten. Inget annat. Mandelpotatis är en delikatess! Men man får passa den noga, den blir lätt överkokt. Sen mosar man med tunna skivor Valio-smör och kanske lite av kok­vattnet. Smaka av med extra salt, t ex Herbamare.

 Den andra varianten gör jag gärna av bakpotatis. Det var ju ”rea” för ett tag sen. Då la jag upp ett litet förråd. Man tar alltså en stor bakpotatis för två personer, skalar och delar i mindre bitar. Kokar i saltat vatten tillsammans med färska rosmarin­kvistar. Här tog jag fyra rejäla. Jag har en hängrosmarin som övervintrar i blomfönstret till mycket stor glädje. Hör efter på nån plantskola. Det betalar sej verkligen. Särskilt när den kommer igång och blommar! Rosmarin är en oöver­träffad krydda till potatis! Här behövs inget kokvatten, bara tunna skivor av Valio-smör. Gudomligt! Det blir aldrig något kvar…

 Första middagen plockade vi upp älgbitar och morötter ur grytan och njöt till potatismoset. Till drack jag naturligtvis Down Under, mitt husvin numera.

 Nästa gång plockar jag upp kött och morötter och silar av buljongen, som sedan värms och reds av (potatismjöl kanske?). Då kan man också stuva lite svamp, den sort man tycker om. Numera reder jag med Fullkornsvetemjöl Ljust & Milt och sedan bara vatten. Jag tål inte längre mjölkprotein (kasein). Det ger mej kraftiga slembildningar som är svåra att hosta upp. Min dotter brukar dunka mej i ryggen när det är dags… Numera håller jag mej dessutom bara till getost.

 

Etiketter:


Comments: Skicka en kommentar



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?