torsdag, december 07, 2006

 

Dinkelmjöl, emmervete och spelt

Nu närmar sej en av de svåraste tiderna på året för oss låga hormonprofiler - den stora 'sockerhelgen'.

Men ett större problem än sockret är det vita vetemjölet. Räcker det att jag säjer: "Glögg med pepparkakor" och "lussekatter med saffran"?

När jag tagit upp det förrädiska vita vetemjölet med yngre kvinnor, har jag märkt ett visst motstånd. Man är inte beredd att ge upp det vita brödet - och förmodligen inte heller alla kakor och nya sorter av (jätte-)muffins. Ibland hänvisar man till dinkel eller spelt. Det är i och för sej äldre former av vete men inte särskilt mycket äldre än det vete som odlas i dag.

Vad står det i URSPRUNGLIG FÖDA om spelt t ex? Se s 125:
"Är speltvete okej? Nej. Speltvete (på tyska dinkel) är en underart till vete som odlades under stenåldern i Sverige. Ur speltvete har det vanliga brödvetet uppkommit. Även enkorns- och emmervete kallas ibland speltvete. Speltvete har lägre halt av gluten än moderna vetesorter och har ätits i Skandinavien under betydligt längre tid än dessa. Trots det finns ingen större anledning att tro att modernt vete skulle vara mer skadligt eftersom många proteiner är identiska i olika vetesorter. Det är rent av så att förädling ofta leder till snällare underarter med lägre halt av gifter."

S 151f:
" - - Vi mår bra på grönsaker, rotfrukter och frukt som basföda med kött eller fisk som tillägg men vi klarar oss också på stora mängder kött eller fisk med lite inslag av vegetabilier. Men vi är varken gräsätare eller fröätare av naturen, och under den korta tid vi varit jordbrukare har det naturliga urvalet inte hunnit eliminera mer än en liten bråkdel av de individer som blir sjuka av spannmål. - -
Kort sagt, vi är allätare endast inom ramen för det vi åt under den långa tid då vi blev till."
Här är det viktigt att skilja mellan det naturliga urvalet å ena sidan (som tar årmiljoner) och det uppsnabbade urval människan genomför vid odling och avel å den andra.
Dessutom är det när vi börjar äta gröt och välling under slutet av stenåldern som vi börjar få karies - hål i tänderna. Tidigare kanske man bröt av en tand, men hål i tänderna fick man inte! Fler citat och argument finns i artikeln om VITT VETEMJÖL den 3 september i bloggen.

Så vad gör man då när Lucia och Advent närmar sej?
Det går att tala om för omgivningen att man inte tål vitt vetemjöl.
Det gjorde min dotter som spelar i studentorkester, där det serverades lussekatter med saffran under pausen. Hon hade med sej en banan att knapra på. Lite försenad kom en av saxofonisterna med en termos innehållande hemgjord glögg med mandel och russin som han bjöd på.
Min dotter har numera några tabletter mullbärsextrakt i plånboken - för säkerhets skull. Hon tog en innan hon startade med glöggen, för att buffra för sockret. Till glöggen åt hon sin medhavda banan. Det passade riktigt bra ihop!

Lite uppfinningsrikedom, orginalitet, noggrann prioritering och en stor portion MOD behövs inför den mörkaste perioden på året.
Stå på dej, annars gör nån annan det!

Etiketter:


Comments:
En sanningen med modifikation, dagens vete är så totalt annorlunda att det egentligen inte skulle kallas för vete, dagens vete stör mångas hälsa, men de tål ofta emmerdalvete. Vid hydratisering av vete uppstår upp till 5% helt nya proteiner som ingen av sorterna hade innan de hydratiserades.
 
Skicka en kommentar



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?