söndag, juli 27, 2008

 

ÄGGTIPS 1

Ägg är lättlagad, billig och mättande mat, inte minst i stekt form. Det är ett enkelt sätt att få i sej något varmt som mättar snabbt. Ägg är lätt att ha ’på lut’ i kylskåpet, liksom bacon och ost.

1. Stek nån matsked bacontärningar, låt fettet svettas ut, det ger god smak åt ägget. Krydda med timjan. Knäck ett ägg över och rör om, så allt blandas. Strö över klippta örter (din favorit) och lite örtsalt. Lägg över på en mjuk skiva fullkornsbröd och ät med kniv och gaffel tillsammans med någon sallad eller en halv avocado. Behöver man mer protein, går det bra att lägga något pålägg under ägget, gärna kalkon eller kyckling (så får man i sej tryptofan), men läs noga på förpackningen! Välj ”-bröstkött”. Då slipper man garanterat slaktrester.

Variant:
Om man inte har bacon eller tycker det är för fett, går stekt halloumi i tärningar bra. Den osten är gjord på en blandning av ko-, får- och getmjölk. Smaken gör den dryg och därmed prisvärd. Den blir lätt brynt, så vänd på bitarna, enklast med en gaffel. Jag brukar slå av plattan när jag lagt i osten. Ägget steker färdigt på restvärmen (så sparar man energi). Vill man ha med den lite rökta smaken från bacon, rekommenderar jag FALKSALT – SMOKE att strö över.
Jag brukar förvara osten i kylen i en gammal porslinsskål med lock. En glasburk går lika bra, eller på en assiett i en plastpåse.

2. Omelett (som snabbt vispas ihop av ett par ägg och lite vätska, en skvätt grädde kanske?), kan smaksättas med hackad/klippt färsk mynta som strös över i pannan tillsammans med smulad mjuk getost.
Man kan ta annan ost också av färsktyp, dvs mjuk och lätt att dela med fingrarna. Mozzarella kanske? Eller färsk gorgonzola – om man är på det humöret…

Etiketter:


Comments: Skicka en kommentar



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?