söndag, januari 11, 2009
Champagneris efter Nigella
På paketet finns ett grundrecept, där man häller i all vätska på en gång och låter sjuda under lock i 20 min. Där finns inga tips om smaktillsättningar utom salt, men för att få en trevligare färg brukar jag strö i gurkmeja. Det ger också en viss smak.
Nigella föreslår att man samlar ihop ”alla champagneslattarna från nyårsafton” och använder till riskoket tillsammans med hönsbuljong. En mycket god idé tycker jag. Undrar bara hur många hon har på nyårsfest? För vår lilla familj var det ingen konst att spara undan ett par dl efter nyårsskålandet. Flaskan fick stå ett par dar i kylskåpet, men det gjorde inget. Dessutom hade jag kokt in kycklingbröst för några dar sen och hade en god buljong där.
Men jag började med att värma lite flytande margarin i kastrullen, innan jag la i riset, strödde gurkmeja över och rörde om tills kornen fått lite gul färg och blivit blanka. Sen hällde jag i champagnen och buljongen med lite salt. Lät det koka upp och sen sjuda på svag värme under lock i 20 min.
Proportionerna är
2dl avorioris
2dl champagne
2dl kycklingbuljong.
Under tiden riset kokade, tog jag fram fryst grön sparris från Findus, förvällde några minuter i lättsaltat vatten och delade sen i mindre bitar för att blanda i riset när det blev klart. Det blev mycket vackert – och gott, särskilt med ett par klickar extrasaltat Bregott nedrört.
Etiketter: Ris